Επιστροφή

Έκτακτη ενημέρωση από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος

Έκτακτη ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας από τη Θεσσαλία πραγματοποίησε σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου 2023 και περί Ω/17:20, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

 

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στην Θεσσαλία.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο τα δεδομένα έχουν ως εξής: όπως είχαμε αναφέρει και χθες στο τρίγωνο Λάρισα -Καρδίτσα -Τρίκαλα όλες οι βασικές αρτηρίες είναι ανοιχτές.

Από χθες το απόγευμα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και τα δυο ρεύματα του οδικού άξονας Τρικάλων-Λάρισας.

Στην Εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης έχει σημειωθεί σημαντική υποχώρηση των υδάτων και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε τις επόμενες ώρες να επέλθει η αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Προς το παρόν παραμένει κλειστή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών.

 Το Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί πανελλαδικά περισσότερες από 11.946 κλήσεις και έχει προβεί στην διάσωση 4.594 συμπολιτών μας προς ασφαλή σημεία.

Πιο συγκεκριμένα στην μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε 9.579 κλήσεις και 3.576 διασώσεις και συνολικά 2.900 αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας οι  περισσότερες περιοχές είναι πλήρως προσβάσιμες όπως ο Παλαμάς, οι Σοφάδες, Κοσκινάς , Ψαθοχώρι, Φαρκαδόνα, Καλογριανά, Μεγάλα Καλύβια, Πηνειαδα , ενώ πρόσβαση μόνο με μεγάλα οχήματα έχουμε στις περιοχές Μεταμόρφωση, Μαραθέα Κόρδα και Βλοχός.

Ειδικά για τον Βλοχό αξίζει να σημειωθεί ότι, εκεί οι κάτοικοι παραμένουν οικειοθελώς και είναι ασφαλείς, όπως και στις υπόλοιπες  περιοχές

 Ωστόσο δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν και το πρωί σήμερα εκεί όπως και όλο αυτό το χρονικό διάστημα στην περιοχή προκειμένου να τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Ο οικισμός Κεραμίδι Τρικάλων παραμένει μη προσβάσιμος, ενώ οι κάτοικοι εκεί έχουν αποχωρήσει.

Επίσης το ορεινό οδικό δίκτυο προς Ασπροποτάμο Τρικάλων είναι κατεστραμμένο και αποκλεισμένο και εφοδιασμός ειδών πρώτης ανάγκης πραγματοποιείται με ελικόπτερο.

Επίσης γίνεται προσπάθεια διάνοιξης δρόμων μέσω δασικών οδών από Πύλη Τρικάλων.

Στην Περιφερειακή ενότητα Λάρισας και πιο συγκεκριμένα στους οικισμούς Αγιο Θωμά, Νέα Σμύρνη και Ιπποκράτη πραγματοποιούνται αντλήσεις υδάτων.

Στις εργατικές κατοικίες της συνοικίας Γιάννουλης Λάρισας πραγματοποιούνται μεταφορές συμπολιτών μας όλο το χρονικό διάστημα από το πρωί με πλωτά μέσα.

Παράλληλα έχει δοθεί στην κυκλοφορία και το ρεύμα από Λάρισα προς Τύρναβο και πραγματοποιούνται μεταφορές μόνο με αστικά λεωφορεία.

Οι περιοχές Αμφιθέα, Ομορφοχώρι και Πλατύκαμπος είναι πλέον προσβάσιμες.

Τέλος στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα Μεσάγγαλα Αλεξανδρινή, Στόμιο Στεφανοβίκειο , Ριζόμυλο παραμένουν δυνάμεις σε προληπτική επιτήρηση του πλημμυρικού φαινομένου. Επισημαίνεται ακόμη ότι σε όλες τις περιοχές παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του ΠΣ και της ΠΠ, ΓΕΕΘΑ, ΕΛΑΣ, καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.

Σημαντική είναι και η συνεισφορά εθελοντών και εθελοντικών ομάδων.

Είμαστε από την πρώτη στιγμή τα ξημερώματα της 5ης  Σεπτεμβρίου δίπλα στο δοκιμαζόμενο λαό της Θεσσαλίας και θα είμαστε δίπλα τους σε ότι απαιτηθεί.

Σας ευχαριστώ»

fireservice