Επιστροφή

ΔΤ 1939, 08/05/2008, 17:00, Ανακοίνωση

Την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2008 και ώρα 13.00, θα υπογραφεί, στις εγκαταστάσεις του 199 - Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ., συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε θέματα διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας και ο κ. Τομ Χάρμπουρ, Διευθυντής Εναέριων Μέσων και Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών της Δασικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α.

Η συνεργασία αυτή, ενδυναμώθηκε με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με την πραγματοποίηση σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων σε στελέχη του Π.Σ., από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Η.Π.Α.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, επισκέφθηκε τη χώρα μας, για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το Σεπτέμβριο του 2007), ο κ. Τομ Χάρμπουρ, ο οποίος και υπέβαλλε στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος σχετική πρόταση για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο Υπηρεσιών, στην οποία εκφράζεται η διάθεση των δύο πλευρών για συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας αυτής, μέσω του διαλόγου και της ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας.

Όπως προβλέπεται στο κείμενο της συμφωνίας, η συνεργασία των δύο Υπηρεσιών θα αφορά κυρίως τους ακόλουθους τομείς:

- Πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

- Καταστολή των δασικών πυρκαγιών (εναέριος συντονισμός, επίγειες τακτικές κ.α.)

- Διερεύνηση και εξακρίβωση των αιτίων των δασικών πυρκαγιών

- Περιορισμός των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών

- Συστήματα άμεσης επέμβασης

- Ενίσχυση των διαδικασιών διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών

- Βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε όλα τα επίπεδα και ενίσχυση της επιχειρησιακής δράσης των δύο Υπηρεσιών.