Επιστροφή

ΔΤ 1977, 16/07/2008, 12:25, Συμβάντα

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου, εκδηλώθηκαν συνολικά 102 δασικές και 54 αστικές  πυρκαγιές ανά την επικράτεια.

 
Οι σημαντικότερες ήταν:

 α ) Η δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 10:42 χθες, στη περιοχή της Οινόης, κοντά στη Μονή του Οσίου Μελετίου, στο Νομό Βοιωτίας και βρίσκεται σε ύφεση.

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν αμέσως ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες προοδευτικά έφτασαν τα 51 οχήματα με 140 Πυροσβέστες, 143 άτομα πεζοπόρο, 11 Α/Φ και 3 Ε/Π.

Τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος συνέδραμαν, από την αρχή, 31 υδροφόρες και πέντε σκαπτικά μηχανήματα των Ο.Τ.Α., Αττικής και Βοιωτίας, εθελοντικές οργανώσεις, και δύο προωθητικά μηχανήματα του Στρατού Ξηράς, καθώς και μεγάλη δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. η οποία εξασφάλιζε ανοιχτούς τους δρόμους για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων και των υδροφόρων.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δυσκόλεψαν το έργο της κατάσβεσης  δεδομένου ότι ο άνεμος άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση και δημιουργούσε νέα μέτωπα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την πυρκαγιά κάηκαν 1.200 στρέμματα δασικής, 800 στρέμματα θαμνώδους και 800 στρέμματα αγροτικής έκτασης.

 
β)
Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε, στις 14:20 χθες, σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στο 8ο χλμ. της Ε.Ο. Έδεσσας – Θεσσαλονίκης, με σημαντικές υλικές ζημιές στον εξοπλισμό και τα εμπορεύματα της επιχείρησης. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 15 πυροσβεστικοί υπάλληλοι, με τέσσερα οχήματα.

 
γ) Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, στις 17:20 χθες, σε αποθήκη με δομικά υλικά σε πάροδο της 25ης Μαρτίου, στη Μαγούλα Αττικής, με
υλικές ζημιές στο εμπόρευμα της αποθήκης. Στο συμβάν έλαβαν μέρος 14 πυροσβεστικοί υπάλληλοι, με έξι οχήματα.

 
δ) Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, στις 00:35 σήμερα, σε ισόγειο διαμέρισμα, στο 3ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Παλαιοκαστρίτσης-Σοπάρι, στη Κέρκυρα. Στην πυρκαγιά έλαβαν μέρος
13 πυροσβεστικοί υπάλληλοι, με έξι οχήματα.

Επιπλέον, στο χρονικό διάστημα από 02:30 έως 03:30, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές εν υπαίθρω, σε κατοικημένες ζώνες, στις περιοχές, Μεγάρων, Τατοΐου, Μενιδίου και  Ασπροπύργου, στις δύο τελευταίες, σε περισσότερες από μία εστία. Οι πυρκαγιές  λόγω των ισχυρών ανέμων, έλαβαν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις απειλώντας κατοικίες και άλλες υποδομές. Αμέσως κινητοποιήθηκαν ισχυρές  πυροσβεστικές δυνάμεις με  165 άτομα και 55 οχήματα, οι οποίες έθεσαν σχεδόν αμέσως τις πυρκαγιές στα Μέγαρα και στο Τατόι υπό έλεγχο και στις 06:15 στο Μενίδι. Στον Ασπρόπυργο η πυρκαγιά, έλαβε διαστάσεις λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής, της καύσιμης ύλης και των δυνατών ανέμων και αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα. Το  ένα μέτωπο πάνω από την Αττική οδό και το άλλο στη περιοχή της Νέας Ζωής με   αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές, έξι αποθηκευτικοί χώροι εταιριών, περιορισμένος αριθμός πρόχειρων καταλυμάτων, αύλιοι χώροι και 20 στρέμματα περίπου με ξηρά χόρτα. Σημειώνεται ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές σε κατοικίες. Από τις 09:00 η πυρκαγιά, με τη βοήθεια και δύο ελικοπτέρων που επιχείρησαν με το πρώτο φως της ημέρας, τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται  οι προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεση της.


Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή.