Επιστροφή

ΔΤ 2107γ, 22/08/2009, 20:10, Συμβάντα

Σχετικά με την πυρκαγιά στο Γραμματικό, σας γνωρίζουμε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 73 οχήματα με 220 πυροσβέστες και 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποίησαν ρίψεις νερού 12 Α/Φ και 8 Ε/Π.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, οι Ένοπλες Δυνάμεις, με πεζοπόρα τμήματα αποτελούμενα από 70 πεζοναύτες, 250 άτομα από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και 20 άτομα από την Πολεμική Αεροπορία, 26 πυροσβεστικά οχήματα, 15 υδροφόρες, 3 προωθητές γαιών και 2 φορτωτές, καθώς και 7 ασθενοφόρα, με ιατρούς και ανάλογο προσωπικό. Επίσης, στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχουν η ΕΛ.ΑΣ με ισχυρές δυνάμεις, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με 52 υδροφόρες και πολλά σκαπτικά μηχανήματα, καθώς και πολλές εθελοντικές ομάδες.

Πρόκειται για μια γιγαντιαία κινητοποίηση. Ωστόσο η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς οι άνεμοι εξάπλωσαν την πυρκαγιά σε πολύ μεγάλη έκταση και περίμετρο.

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

Η νύχτα που θα ακολουθήσει αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη και χρειάζεται ψυχραιμία από όλους. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη:
α) στη θέση Λιβαδόστρα, του Δήμου Πλαταιών στη Βοιωτία, β) στη Νήσο Σκύρο, στις θέσεις Ασπούς και Αχαιρούνες, γ) στη θέση Πλατανιστός του Δήμου Καρύστου, δ) στο Δήμο Ελατίων της Ζακύνθου.

Αντίθετα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στη θέση Στόμια του Δήμου Ελατίων στη Ζάκυνθο και στο Καλέντζι Κορινθίας, ενώ σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Αγία Μονή Ναυπλίου.

Αναφέρουμε επίσης ότι πριν από λίγο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις παρυφές της Πάρνηθας, η οποία τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο.

Συνολικά από τις 06:30 σήμερα το πρωί έχουν εκδηλωθεί 75 δασικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια.

Σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωσή μας.