Επιστροφή

ΔΤ 2108δ, 23/08/2009, 20:10, Συμβάντα

Η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσης του ανέμου δημιουργεί συνεχώς αναζωπυρώσεις είναι: παραλία Βαρνάβα, από τη Λίμνη Μαραθώνα προς Άγιο Στέφανο, από Διόνυσο προς τον ορεινό όγκο Πεντέλης, στην περιοχή του ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, από το Γραμματικό προς Σέσι και από το Γραμματικό προς Άνω Σούλι, από Βαρνάβα προς Καπανδρίτι και στο Λείριο Ίδρυμα, στην Καλλιτεχνούπολη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες με αμείωτη ένταση και έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 136 οχήματα με 459 πυροσβέστες και 185 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα αποτελούμενα από 291 στρατιώτες, 60 άτομα από το Πολεμικό Ναυτικό, 140 άτομα από την Πολεμική Αεροπορία, 26 πυροσβεστικά οχήματα, 14 υδροφόρες, 6 οχήματα χωματουργικών εργασιών, 7 λεωφορεία, καθώς και 9 ασθενοφόρα, με Ιατρούς και ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον διατέθηκε ένα C-130 από την Πολεμική Αεροπορία για τη μεταφορά των πυροσβεστών από την Κύπρο, καθώς και ένα υδροφόρο πλοίο από το Πολεμικό Ναυτικό.

Επίσης, στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχουν η ΕΛ.ΑΣ με ισχυρές δυνάμεις, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με 55 υδροφόρες και πολλά σκαπτικά μηχανήματα, καθώς και πολλές εθελοντικές ομάδες.

Από αέρος, συνολικά επεχείρησαν από το πρώτο φως της ημέρας και μέχρι το τελευταίο, 12 Α/Φ, 8 Ε/Π, καθώς επίσης και τα δύο αεροσκάφη από την Ιταλία.

Διευκρινίζουμε εδώ ότι όλα τα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και επιχειρούσαν εκ περιτροπής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτός φυσικά από το χρονικό διάστημα που ήταν απαραίτητο για τον ανεφοδιασμό τους.

Εκτός από τη βοήθεια που καταφθάνει από την Κύπρο, με 70 πυροσβέστες και τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, στην διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων προστίθεται επίσης, ομάδα 70 εξειδικευμένων υλοτόμων, από τη Βόρειο Ελλάδα, για τη δημιουργία των απαραίτητων αντιπυρικών ζωνών.

Και για τη νύχτα αυτή χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε ψυχραιμία και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι σε εξέλιξη συνεχίζουν να βρίσκονται οι πυρκαγιές: α) στη Κάρυστο, β) στη Ζάκυνθο, γ) στη Σκύρο, δ) στη Βοιωτία και ε) στο Ελαιοχώρι στην Αχαΐα.

Σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωσή μας.