Επιστροφή

ΔΤ 313a, 06/01/2002, 10:00, Συμβάντα

Πρωτοφανή θεωρούνται τα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει από την Παρασκευή η κεντρική και νότια Ελλάδα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας και στην Κρήτη. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές όπως στη Βοιωτία και την Κρήτη, το χιόνι έχει ξεπεράσει τα δύο μέτρα. Από την Παρασκευή ο νομός Εύβοιας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το Σάββατο ακολούθησαν η Αττική και η Βοιωτία. Περισσότερα από 150 χωριά έχουν αποκλειστεί, καθώς και περιοχές στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Το κέντρο της πρωτεύουσας σκεπάστηκε από τα χιόνια, φαινόμενο που εκδηλώθηκε για τελευταία φορά το 1963.
Τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε καίρια σημεία του εθνικού κι επαρχιακού οδικού άξονα, καθώς επίσης και δυσχέρεια μετακίνησης ακόμη κι εντός των μεγάλων αστικών κέντρων.
Ειδικότερα, στον οδικό άξονα Αθηνών-Λαμίας τα προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν, εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης που συνεχίζεται. Στο ρεύμα προς Λαμία είναι κλειστή η είσοδος της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης έως το 52ο χλμ, ενώ στο ρεύμα προς Αθήνα είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω παγετού. Από το 52ο χλμ έως το 117ο χλμ παραμένουν κλειστές η άνοδος και η κάθοδος. Ωστόσο, καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από την Υπηρεσία μας, με εκχιονιστικά και άλλα μηχανήματα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.
Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου όπου δεν απαιτείται η χρήση αλυσίδων. Ασφαλώς ο παγετός που εκδηλώνεται τις βραδινές και τις πρωινές ώρες αποτελεί μόνιμη παγίδα για τους οδηγούς.
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην Κατεχάκη, στον περιφερειακό του Γαλατσίου, στη λεωφόρο Σχιστού, στο ύψος του Κορυδαλλού, στη Λεωφ. Μεσογείων, Λεωφ. Μαραθώνος, Λεωφ. Κηφισίας, Βείκου, Αττική Οδό, Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου, περιοχή Καισαριανής, περιοχή Ζωγράφου, περιοχή Βύρωνα καθώς και στα βόρεια προάστια. Αλυσίδες χρειάζονται, επίσης, σε όλο το οδικό δίκτυο στην πλευρά του Καλάμου-Καπανδριτίου και Βαρνάβα, στην Παλαιά Πεντέλη, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών προς Κάζα, Βίλια και Πόρτο Γερμενό και στον Μαραθώνα προς Γραμματικό και Καλέντζι. Κλειστός είναι ο δρόμος προς Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, και από Πεντέλη προς Νέα Μάκρη και ΄Αγιο Πέτρο.

Τιτάνιες προσπάθειες καταβάλλονται από δυνάμεις της 3ης Ε.Μ.Α.Κ., με ερπυστριοφόρο όχημα και προωθητικά μηχανήματα, προκειμένου να προσεγγίσουν το χωριό Σκάφη Σελήνου Χανίων, για να παραλάβουν το νεφροπαθή Σφακιωτάκη Στέλιο και να τον μεταφέρουν στο Νοσοκομείο Χανίων. Το ύψος του χιονιού υπερβαίνει τα δύο μέτρα και οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσχερείς.
Μεταφέρθηκε ασφαλώς στην οικία του ο βοσκός που είχε εγκλωβιστεί, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, στη στάνη του, σε περιοχή του χωριού Σφάκα Σητείας. Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού έλαβε μέρος ένα όχημα με τέσσερα άτομα από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας.
Λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και το βάρος του χιονιού, το Συντονιστικό Κέντρο δέχτηκε περισσότερες από 100 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως στην περιοχή των βορείων προαστίων. Επίσης, η Υπηρεσία μας μετέφερε σε νοσοκομεία άτομα με προβλήματα υγείας και εγκύους, από περιοχές στις οποίες τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δε μπορούσαν να φτάσουν. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει διακομιδή σε 30 περιπτώσεις.
Για την ασφάλεια κατά την είσοδο και έξοδο ασθενών και επισκεπτών στα νοσοκομεία, εξαιτίας της ολισθηρότητας λόγω του παγετού, οχήματα της Υπηρεσίας ρίχνουν στον προαύλιο χώρο και στους διαδρόμους θαλασσινό νερό.

Ολοσχερή καταστροφή υπέστη, στις 04.15 τα ξημερώματα, μηχάνημα αυτόματης συναλλαγής (Α.Τ.Μ.) σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Βύρωνα, στη συμβολή των οδών Νικηφορίδη και Τελαμώνος ύστερα από εμπρησμό από γκαζάκια. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος έσπευσαν δύο υδροφόρα οχήματα με επταμελές πλήρωμα. Για τα περαιτέρω αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από την Υπηρεσία μας.