Επιστροφή

18 Μαΐου Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Φωτογραφία

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως «Διεθνής Ημέρα Μουσείων», σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία μας. Βασική αρχή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων είναι, να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών για την ενίσχυση της μάθησης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων.

Από το 1983, η ημέρα αυτή εορτάζεται και στην χώρα μας με διάφορες εκδηλώσεις και κάθε φορά είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων για φέτος έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Ειδικότερα, τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε «κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος».

To Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά από δώδεκα χρόνια λειτουργίας, υπηρετεί το σκοπό αυτό με τον καλύτερο τρόπο, με την προβολή στο ευρύ κοινό της ιστορίας και της προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά κυρίως, με την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, τη φετινή εκπαιδευτική περίοδο 2018-2019, ο αριθμός επισκέψεων παιδιών από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες μέχρι σήμερα, ανήλθε περίπου στους 4.300 μαθητές ενώ, μέχρι το τέλος Ιουλίου, υπολογίζεται να επισκεφθούν το Πυροσβεστικό Μουσείου 950 επιπλέον μαθητές. Την αντίστοιχη περσινή εκπαιδευτική περίοδο 2017-2018, ο αριθμός επισκέψεων έφθασε συνολικά τους 5.122 μαθητές.

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Πυροσβεστικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Πυροσβεστικό Μουσείο

Ν. Μιλήση και Λεωφ. Μαραθώνος (έξοδος 15 Αττικής Οδού)

Τ.Κ. 153 51, Άνω Μπαλάνα, Παλλήνη Αττικής

Τηλ: + 30 210 6663801,

fax: + 30 210 6663827

http://museum.fireservice.gr

e-mail: mouseio@psnet.gr