Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας

 

Παναγιώτης Νιάφας

Αντιστράτηγος

 

Ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Νιάφας του Σεραφείμ, γεννήθηκε το 1969 στο Λιθοχώρι Ευρυτανίας, είναι έγγαμος και πατέρας 2 τέκνων.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1991 και το 1996 αποφοίτησε από τη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του Ανθυποπυραγού και τοποθετήθηκε στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε ως επιχειρησιακός και επιτελικός Αξιωματικός στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό και το Γραφείο Πυρασφάλειας της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης, στον 2ο, 6ο, 9ο και 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, στην Π.Υ. Ρεθύμνου, στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής και από το 2019 εώς το 2020 ως Υποδιοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών.

Το 2010 αποφοίτησε από τη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Το 2020 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ.

Το 2021 τοποθετήθηκε ως Διευθυντής Πυρόσβεσης στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος.

Το 2022 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Συντονιστή Επιχειρήσεων Αττικής.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές και δύσκολες επιχειρήσεις πυρόσβεσης και διάσωσηςανά την επικράτεια, όπως η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας το 2016, οι πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017, η πυρκαγιά στην Κινέττα Αττικής το 2018, οι πυρκαγιές του 2021 στον Πύργο Ηλείας, το Ναύπλιο, το Άργος, το Αίγιο, το Σχίνο - Αλεποχώρι και τα Βίλλια Αττικής ενώ από τη θέση του Συντονιστή Επιχειρήσεων Αττικής κλήθηκε να διαχειριστεί την πυρκαγιά της Πεντέλης το 2022 καθώς και τις πυρκαγιές στη Σαρωνίδα, τη Μάνδρα και τη Φυλή το 2023.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή, έλαβε πολλές ηθικές και υλικές αμοιβές και έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις.