Επιστροφή

Ομιλία Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Καπέλιου στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία

Πανοσιολογιότατε,

Κύριοι Υπουργοί,

Κύριοι Γενικοί,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κυρία Αντιπεριφερειάρχη,

Κύριοι Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Κύριοι Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τέτοια εποχή στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ανοίγει τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός, που εδώ και πολλές δεκαετίες προβάλλει τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας μας, ανοίγοντας δρόμους για τη διαβαλκανική και διεθνή συνεργασία.

Η έκθεση αυτή έχοντας συμπληρώσει αρκετές δεκαετίες λαμπρής και δημιουργικής παρουσίας στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής, εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον καταξιωμένους και δυναμικούς θεσμούς της χώρας μας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προβολή της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και παραγωγικότητας. Ειδικά φέτος με τη συμμετοχή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας, ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης, με στόχο την επιχειρηματική και πολιτισμική σύνδεση των δύο χωρών.

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετέχει στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προκειμένου να προβάλλει την επιχειρησιακή και κοινωνική του δράση, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας, στοιχείο απαραίτητο για τη σύγχρονη κοινωνία και ειδικότερα για τον τομέα της οικονομίας.

Το Πληροφοριακό μας Κέντρο φέτος, εκθέτει ιστορικό εξοπλισμό και μέσα πυρόσβεσης, που χρησιμοποιήθηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, η οποία ξεκίνησε από ένα φτωχικό σπίτι στην οδό Ολυμπιάδος και εξαπλώθηκε ταχύτατα αφήνοντας άστεγους περίπου 70.000 ανθρώπους. Μέσα από τα εκθέματα, θα έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο χρόνο και να γνωρίσουμε την εξέλιξη των μέσων πυρόσβεσης που οι σύγχρονες ανάγκες επιτάσσουν.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, ως επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας, προσπαθεί ακατάπαυστα να βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών του, προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεχή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την κατάρτιση του συνόλου του πυροσβεστικού προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις.

Μάλιστα, ήδη χρησιμοποιείται το καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα συντονισμού πυροσβεστικών δυνάμεων και ενημέρωσης πολιτών engage.

Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί νέες αλλαγές στη διοικητική και επιχειρησιακή δομή του Σώματος, όπως η θεσμοθέτηση των ΔΙ.Π.Υ.Ν., - Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών, αποσκοπώντας αφενός σε μεγαλύτερη αυτονομία και αφετέρου σε αποκέντρωση ενεργειών.

Ταυτόχρονα στον τομέα εκπαίδευσης και στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του πυροσβεστικού προσωπικού, εντάσσονται νέα εκπαιδευτικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, με νέες πρωτοποριακές τεχνικές κι ακόμη προβλέπεται συνεργασία με ξένους φορείς και ευρωπαϊκά ιδρύματα.

Αλλαγές επίκεινται και στην οργάνωση και λειτουργία των επιχειρησιακών τμημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί ακόμη πιο άμεση επιχειρησιακή κινητοποίηση οποτεδήποτε και οπουδήποτε απαιτηθεί.

Ιδιαίτερη αναφορά, θα ήθελα να κάνω στην προστασία του περιβάλλοντος, γεγονός που ευαισθητοποιεί περισσότερο τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες και συνάμα αποτελεί αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κάθε χρόνο το πυροσβεστικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο με πολύ δύσκολες συνθήκες στα πεδία των δασικών πυρκαγιών. Φέτος η πυροσβεστική οικογένεια θρήνησε το χαμό ενός ακόμα συναδέλφου. Πρόκειται για τον Δόκιμο Ανθυποπυραγό Μουζακίτη Αριστείδη, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε δασική πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας στις 17 Ιουλίου, ενώ βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία για την προστασία του πολίτη, για την οποία έδωσε όρκο ιερό αρχίζοντας την υπηρεσιακή του πορεία.

Ο θάνατος του συναδέλφου ήταν ίσως η αρχή της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου που έμελλε να ακολουθήσει και ακόμα διανύουμε. Πολλές πυρκαγιές που διαδέχτηκαν η μία την άλλη, αλλά αποσοβήθηκε εγκαίρως ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε μεγάλες, καλούσαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν και να ανταποκριθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος με τα μέσα που διέθεταν, εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους με προθυμία, ζήλο και αυταπάρνηση και έφεραν σε πέρας το δύσκολο έργο τους, εκθέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Επιτρέψτε μου να τους συγχαρώ έναν προς έναν, γι΄ αυτή τους την αποτελεσματικότητα και να τους διαβεβαιώσω ότι ως Αρχηγός τους, είμαι υπερήφανος που οι Τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος απαρτίζονται από ευσυνείδητους υπαλλήλους ταγμένους στην υπηρεσία του Πολίτη.

Στο σημείο αυτό, οφείλω να αναφερθώ στη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Πολιτικής μας Ηγεσίας.

Πολύτιμοι συνεργάτες μας όμως, στον αγώνα της δασοπυρόσβεσης στάθηκαν από την πρώτη στιγμή, οι Εθελοντές και οι απλοί πολίτες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και όλοι οι άλλοι φορείς της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, με τους οποίους συνεργαστήκαμε άριστα για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, δηλαδή την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Οι άριστες συνεργασίες λοιπόν φέρνουν αποτέλεσμα παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι παρά την καθολική αναγνώριση και αποδοχή του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος από το κοινωνικό σύνολο, εμείς δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε υπερήφανοι που ο πυροσβέστης φαντάζει ήρωας στα μάτια του κόσμου. Και αυτή η αναγνώριση είναι αν θέλετε κατά κάποιο τρόπο και η ανταμοιβή μας. Παρόλα αυτά θέτουμε νέους στόχους προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η πολιτική προστασία της χώρας μας και οι πολίτες να διακατέχονται από αίσθημα ασφάλειας. Μόνο έτσι ενισχύεται η κοινωνική αλληλεγγύη, η πρόοδος και η ανάπτυξη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

fireservice