Επιστροφή

12-03-2018: Αναδημοσίευση του Δελτίου Τύπου του ΥΠΤΠ σχετικά με σημερινή εκδήλωση για την προσφορά της Γυναίκας στην Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα

Ν.Τόσκας: Μεγάλη η προσφορά των γυναικών σε Αστυνομία και Πυροσβεστική – εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον

«Είμαστε εδώ για να πούμε πρώτα από όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες που υπηρετούν φορώντας τη στολή στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική, αλλά και στις γυναίκες που υπηρετούν χωρίς στολή -ως πολιτικό προσωπικό- στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και σε φορείς και υπηρεσίες του Υπουργείου», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας για την «προσφορά της Γυναίκας στην Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προς τιμή των γυναικών που υπηρετούν στα δυο Σώματα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και προσκεκλημένες γυναίκες από την ΕΛ.ΑΣ, το Π.Σ., το πολιτικό προσωπικό του ΥπτΠ και σπουδάστριες των σχολών.

«Η 8η Μαρτίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν μπορεί παρά να είναι μόνο η αφορμή. Αφορμή για να παίρνουμε το παράδειγμα από τους αγώνες των γυναικών και να θυμόμαστε ότι χωρίς αγώνες και θυσίες, αλλαγές δεν γίνονται σε αυτό τον κόσμο. Όπως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι αλλαγές προς το καλύτερο -που θεωρώ ότι όλοι προσδοκούμε- δεν είναι ποτέ δεδομένες: Όλοι πρέπει να φροντίζουμε ώστε να πηγαίνει ο κόσμος προς το καλύτερο ώστε να οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», είπε ο κ. Τόσκας.

Αναφέρθηκε στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη μακρόχρονη προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης για να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και την ανάγκη για λήψη των μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής βίας. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά σε περιπτώσεις που φτάνουν στα αστυνομικά τμήματα ή σε δημόσιες δομές», υπογράμμισε, γιατί «τέτοιες συμπεριφορές προσβάλουν τον πολιτισμό μας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική υπάρχει ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη του προσωπικού, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα ένα στρεσογόνο εργασιακό περιβάλλον. Προέτρεψε τις γυναίκες να εμπιστευτούν την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής που ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο είτε αφορά ένστολο προσωπικό, είτε ανθρώπους του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος ο Νίκος Τόσκας στις γυναίκες που υπηρετούν στην ΕΛΑΣ και το ΠΣ διαπίστωσε ότι «καθημερινά επιδεικνύουν ζήλο, επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης σε διάφορα πόστα. Σε αντικείμενα όπως η Τάξη, στην Ασφάλεια, στην Άμεση Δράση, στην υπηρεσία εναερίων μέσων της Αστυνομίας, σε εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως στα ΤΕΕΜ και την Αντιτρομοκρατική, αλλά σε πρεσβείες της χώρας μας στο εξωτερικό και διεθνείς οργανισμούς» και τόνισε: «Δίνουμε μεγάλη σημασία στο εργασιακό περιβάλλον και σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμισή του». Σημείωσε δε, ότι «η παρενόχληση με το νέο νόμο που έρχεται στη Βουλή γίνεται ποινικό αδίκημα. Αλλά πέρα από τις νομικές συνέπειες, η αξιοκρατία δεν έχει φύλο. Και πρέπει να πω ότι η ποιότητα του ανθρώπου φαίνεται στην πράξη όταν κατέχει θέση εξουσίας. Φαίνεται όταν ο ίδιος ως προϊστάμενος δεν εκμεταλλεύεται τη θέση του. Διαδικασίες υπάρχουν, οι καταγγελίες πρέπει να προχωρούν, να ελέγχονται και να μην κουκουλώνονται. Γιατί πάντα πίστευα ότι πρέπει ένα Σώμα Ασφαλείας όταν έχει πρόβλημα -μικρό ή μεγαλύτερο- να μην φοβάται να κάνει την αυτοκάθαρσή του. Όταν δεν καλύπτει τους επίορκους είναι δείγμα υγιούς οργανισμού. Και η Αστυνομία, και η Πυροσβεστική είναι ζωντανοί οργανισμοί. Θα πρέπει μάλιστα να το επιδιώκουν γιατί μόνο έτσι πάμε μπροστά, μόνο έτσι μπορεί να εδραιώσουν τα Σώματα Ασφαλείας το κύρος τους στην κοινωνία. Γιατί όλοι εμείς, από τον υπουργό μέχρι τον τελευταίο αστυνομικό είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τον πολίτη».

«Όλοι όσοι φορέσαμε στολή χρειάστηκε να στερηθούμε χρόνο που θα θέλαμε να περάσουμε με τα παιδιά μας. Και ξέρουμε πόσοι τυχεροί είμαστε όσοι είχαμε δίπλα μας γυναίκες που μπόρεσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά μας σωστά όταν εμείς λείπαμε από το σπίτι γιατί είχαμε υπηρεσία. Ένα ευχαριστώ δεν φτάνει», σημείωσε ο Ν.Τόσκας, ενώ απευθυνόμενος στις σπουδάστριες των σχολών της ΕΛΑΣ και του ΠΣ είπε: «Να μην ξεχνάτε τα όνειρά σας - να έχετε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας. Κοιτάτε συχνά ψηλά στον ουρανό, αλλά φροντίστε να στέκεστε πάντα στα πόδια σας».

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Ομιλία Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος για την Ημέρα της Γυναικας

fireservice