Επιστροφή

5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Φωτογραφία

 

«Μόνο μία Γη» ήταν το σύνθημα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης το 1972. 50 χρόνια μετά, το σύνθημα ισχύει: αυτός ο πλανήτης είναι το μοναδικό μας σπίτι, του οποίου τους πεπερασμένους πόρους η ανθρωπότητα πρέπει να διαφυλάξει, τονίζοντας την ανάγκη να ζήσουμε βιώσιμα σε αρμονία με τη φύση, επιφέροντας μετασχηματιστικές αλλαγές – μέσω των πολιτικών και των επιλογών μας – προς έναν καθαρότερο, πιο πράσινο τρόπο ζωής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Είναι η εμβληματική ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και δράσης για το περιβάλλον. Με την πάροδο των ετών έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για την περιβαλλοντική ενημέρωση του κοινού και γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η ιστορία έχει δείξει τί μπορεί να επιτευχθεί όταν δουλεύουμε όλοι μαζί και βάζουμε τον πλανήτη πάνω από όλα. Είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε με σύνεση τη φύση και να διασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση στους πόρους και στα ευεργετήματα που μπορεί να προσφέρει σε όλους ανεξαιρέτως.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, ως κύριος βραχίονας Πολιτικής Προστασίας έχει ως βασική αποστολή την ασφάλεια και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως, του δασικού πλούτου της χώρας από κινδύνους φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών.

Έχει, επίσης, την ευθύνη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, δηλαδή την οργάνωση, τη διαχείριση και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων και μέσων πυρόσβεσης και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού αυτών.

Το ενδιαφέρον για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών, μέρος των οποίων έχει αναλάβει και εφαρμόζει το Πυροσβεστικό Σώμα, αδιαμφισβήτητα καταδεικνύει την άμεση προτεραιότητα για την προώθηση θετικών αλλαγών στην πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

fireservice