Επιστροφή

Άσκηση «ΑΡΓΩ 2018»

Φωτογραφία

Άσκηση πεδίου με την κωδική ονομασία «ΑΡΓΩ 2018» πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Απριλίου, στην Ηετιώνεια Ακτή, του Λιμένα Πειραιά.

Επρόκειτο για Άσκηση Ετοιμότητας του 5ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λιμένα Πειραιά, η οποία αφορούσε στην εκδήλωση πυρκαγιάς στο Ε/Γ-Ο/Γ FESTOS – KNOSSOS PALACE. Σύμφωνα με το σενάριο, στο πλοίο που είναι πλαγιοδετημένο στην Ηετιώνεια Ακτή, στον Κεντρικό Λιμένα Πειραιά, ξέσπασε πυρκαγιά στο κύριο χώρο οχημάτων (GARAGE), από το σημείο λήψης καυσίμων και επεκτάθηκε στα παρακείμενα οχήματα. Στο χώρο έχει εγκλωβιστεί ένα μέλος του πληρώματος και υπάρχει ακόμη ένας άνθρωπος, μέλος του πληρώματος, στη θάλασσα πλησίον του πρυμναίου μέρους του πλοίου. Η επιχείρηση Έρευνας, Διάσωσης και Κατάσβεσης από θαλάσσης διεξάγεται από τον 5ο Π.Σ.Λ. Πειραιά. Στο σημείο του συμβάντος καταφθάνουν τα Πυροσβεστικά Πλοία ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ και ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ. Κατά την προσέγγιση των Πυροσβεστικών πλοιαρίων στον τόπο του συμβάντος, γίνεται αντιληπτός ο άνθρωπος στην θάλασσα και δίνεται εντολή στο Π/Π ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ να προβεί στην διάσωση του ναυαγού. Επίσης, δίνεται εντολή ανάπτυξης εγκαταστάσεων κατάσβεσης, η πρώτη για τον κύριο χώρο φόρτωσης οχημάτων και η δεύτερη για το κατάστρωμα πρυμνοδέτησης, όπου και έχει επεκταθεί η πυρκαγιά, μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της. Παράλληλα, με την συνδρομή του 3ου Π.Σ. Πειραιά, γίνεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του ατόμου στον χώρο οχημάτων (GARAGE) και κατάσβεση της πυρκαγιάς εντός του πλοίου.

Στόχος της άσκησης ήταν η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, αποτελεσματικότητας, επικοινωνίας και συντονισμού του εμπλεκόμενου προσωπικού.

Για την υλοποίηση της άσκησης συνεργάστηκαν: η Διοίκηση Π.Υ. Πειραιά, ο 5ος Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένα Πειραιά, ο 3ος Πυροσβεστικός Σταθμός Πειραιά, το Λιμενικό Σώμα-Ελ. Ακτοφυλακή, το Ε.Κ.Α.Β. και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε..

fireservice