Επιστροφή

Άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024»

Φωτογραφία

Η άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024», πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, σε όλες τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας.

Τα σενάρια των ασκήσεων, αφορούσαν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Πέτρου Καμπούρη και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Νικόλαου Ρουμελιώτη, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε παρόμοια άσκηση και στην Αττική, σε δασική έκταση στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Αναστάσεως στου Παπάγου.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, στην «καρδιά» της αντιπυρικής περιόδου και με συνθήκες ευνοϊκές για την εξέλιξη και την γρήγορη επέκταση πυρκαγιών, ο μηχανισμός έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα. Ο Πυροσβέστης που εκτελεί υπηρεσία στο πυροφυλάκιο ‘Κόρακας’, βλέπει κοντά στα διόδια «Αναστάσεως», της Περιφερειακής Υμηττού ένα σταματημένο όχημα να βγάζει έντονους καπνούς στην άκρη του δρόμου και στη συνέχεια φωτιά, που επεκτείνεται σε εφαπτόμενη δασική έκταση, πάνω από κοιμητηρίου Χολαργού, με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή του όρους. Άμεσα ο πυροφύλακας ενημερώνει μέσω ασυρμάτου το Κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και ταυτόχρονα αρκετοί πολίτες καλούν στο 199 για το συγκεκριμένο συμβάν. Η κινητοποίηση του μηχανισμού με πεζοπόρα τμήματα, οχήματα, υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μηχανήματα του ΓΕΕΘΑ, εναέρια μέσα, Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντές Πυροσβέστες ήταν άμεση. Λόγω της πυκνής βλάστησης και της εναλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων, η πυρκαγιά παίρνει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και επεκτείνεται βορειοανατολικά, προς την κορυφογραμμή  του Κορακοβουνίου με αρκετές κηλιδώσεις. Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων, αποστέλλεται μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να ενημερωθούν για την πυρκαγιά αλλά και οδηγίες αυτοπροστασίας. Οι συντονισμένες ενέργειες όλων των φορέων κατορθώνουν αρχικά να οριοθετήσουν την πυρκαγιά και στη συνέχεια να την θέσουν υπό έλεγχο.

Για την διεξαγωγή της άσκησης, συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με προσωπικό, οχήματα και εναέρια μέσα από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, τις οποίες συντόνιζε ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, Αρχιπύραρχος Χρήστος Σημιακάκης. Επίσης, συμμετείχαν εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και φορείς, από την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους Παπάγου-Χολαργού, Ζωγράφου και Αγ. Παρασκευής, με υδροφόρες και μηχανήματα, το Γ.Ε.ΕΘ.Α. με εναέρια μέσα και μηχανήματα, την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες με προσωπικό και οχήματα όπως: «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ)», «Δασοπροστασία Παπάγου Χολαργού (ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ)», «Δασοπροστασία Καισαριανής» και «Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα (Κ.Π.Δ.Φ.Π.)».

Το Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. σε συνεργασία με το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» είχαν τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς δήλωσε: «Με την ευκαιρία της σημερινής άσκησης για την αντιμετώπιση μεγάλων δασικών πυρκαγιών θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής και συμμετείχαν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, οι Εθελοντές μας, το ΕΚΑΒ, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και βέβαια οι Δασικές μας Υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη άσκηση με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024» πραγματοποιήθηκε σήμερα, την ίδια χρονική στιγμή, σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας με σκοπό να δοκιμαστούν σε πραγματικό χρόνο, τα επιχειρησιακά σχέδια και η εφαρμογή τους στο πεδίο, το επίπεδο της ετοιμότητας και της συνεργασίας των φορέων αλλά και της αξιοπιστίας των μέσων που θα χρησιμοποιήσουμε, οι επικοινωνίες, ο συντονισμός όλων αυτών και βέβαια να εντοπίσουμε πιθανά προβλήματα. Από την άλλη τέτοιες επιχειρήσεις το Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποιεί καθημερινά στις δασικές πυρκαγιές που φέτος ξεκίνησαν αρκετά νωρίς και σε αυτό το πλαίσιο δοκιμάζεται και το νέο επιχειρησιακό δόγμα με την έγκαιρη ειδοποίηση, τη μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων και επέμβαση στο πεδίο για την κατά το δυνατόν άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Όσον αφορά τους καθαρισμούς, συμμετέχουμε όλοι μέσω των προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη όπως το Antinero αξίας 270 εκ. € με έργα σε όλη την Ελλάδα από τα οποία 32 πραγματοποιούνται στην Αττική και αφορούν σε καθαρισμούς περιαστικών δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων. Επίσης, τους καθαρισμούς που πραγματοποιούν οι Δήμοι καθώς επίσης και εκείνους που θα πρέπει να κάνει ο κάθε πολίτης στο χώρο του για να προστατεύσει την περιουσία του - το σπίτι του. Είναι ανάγκη να δράσουμε προληπτικά για να  μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα που είναι μπροστά μας γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Παραμένουμε όλοι μας σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις προκλήσεις».

Στη συνέχεια ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης ανέφερε: «Στη σημερινή άσκηση δοκιμάστηκε για μία ακόμη φορά η αποτελεσματικότητα των φορέων της Πολιτικής Προστασίας που θα κληθούν στην αντιμετώπιση μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου και ο μηχανισμός, είναι ακόμη πιο έτοιμος, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των πυρκαγιών. Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πρέπει, να συντηρούν καθαρούς τους οικοπεδικούς τους χώρους, αλλά και ότι απαγορεύεται η καύση στην ύπαιθρο. Τονίζουμε ότι, η κοινή προσπάθεια όλων μας τόσο στο πεδίο όσο και σε επίπεδο πρόληψης θα μειώσει τις επιπτώσεις των πυρκαγιών».

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ζόμπος Κωνσταντίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος, ο Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Ιωάννης Μυλωνάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης Βασίλειος Κρητικός, ο Εκπρόσωπος του ΣΠΑΥ Βασίλης Σιαμάνης, ο Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής  Νικόλαος Καστρίτης, ο Διευθυντής της διεύθυνσης δασών Αττικής Αθανάσιος Ρέππας, Εκπρόσωποι του ΟΦΥΠΕΚΑ Πάρνηθας, Εκπρόσωποι της φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών και Εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, την άσκηση παρακολούθησαν ως Εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Διευθυντής του Στρατιωτικού γραφείου του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, ο Επιτελάρχης ΔΙΚΑΦΚΑ Ταξίαρχος Ευάγγελος Δημητρέλης, ο Διευθυντής ΑΣΔΥΣ/Ά Κλάδου Ταξίαρχος Σπυρίδων Παπαρούτας, ο Διοικητής ΣΔΑΜ Πλοίαρχος Γρηγόριος Νούσιας, ο Διευθυντής ΔΑΥ/Ά Κλάδου Ταξίαρχος (Ι) Δημήτριος Μαραγκουδάκης, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σουρμέλης, ο Επόπτης ΕΣΚΕΔ Αρχιπλοίαρχος Μπότσης Δημοσθένης καθώς και εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος, την άσκηση παρακολούθησαν ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Παναγιώτης Νιάφας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής Υποστράτηγος Αθανάσιος Χατζόπουλος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Γεώργιος Μαρκουλάκης, καθώς και Ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ.

Στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες ασκήσεις σε δασικές εκτάσεις και συγκεκριμένα: στη Στερεά Ελλάδα, στην περιοχή Κούτση της Δ.Ε. Μαλακάσας του δήμου Ωρωπού, στην Κρήτη στην περιοχή του περιαστικού δάσους «Πευκάκια» πλησίον της πόλης του Ρεθύμνου στην Π.Ε. Ρεθύμνου, στη Δυτική Ελλάδα στην Τ.Κ. Άνω Καστριτσίου της Π.Ε. Αχαΐας, στην Πελοπόννησο σε δασική έκταση βόρεια του Αρχαίου θεάτρου Επιδαύρου της Π.Ε. Αργολίδας, στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη στην Δ.Κ. Κιμμερίων Π.Ε. Ξάνθης, στη Θεσσαλία σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Άγιος Ονούφριος του δήμου Βόλου της Π.Ε. Μαγνησίας, στην Ήπειρο στον συνοικισμό Πεντέλης της Δ.Κ. Σταυρακίου του δήμου Ιωαννιτών της Π.Ε. Ιωαννίνων και στη Δυτική Μακεδονία στην Τ.Κ. Εράτυρα του δήμου Βοΐου της Π.Ε. Κοζάνης. Στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ιονίων Νήσων, παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Λευκάδα, στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου, σε Κω και Ρόδο και στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Βορείου Αιγαίου, σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Σάμο.

Κατά την εξέλιξη των ασκήσεων δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, την προστασία του πληθυσμού, εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών και τον αποκλεισμό εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασής της.

Σκοπός των ασκήσεων ήταν η διαπίστωση, σε ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.

Ταυτόχρονα, δοκιμάστηκε:

  • η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληθυσμού,
  • η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων,
  • ο έλεγχος αξιοπιστίας της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και των διαθέσιμων μέσων,
  • η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση καθώς και
  • η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων

Στόχος των συγκεκριμένων ασκήσεων ήταν η εφαρμογή των διαλαμβανομένων στα νέα σχέδια δασών στις περιοχές ευθύνης των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας και η κωδικοποίηση των ενεργειών πυρόσβεσης σε δασικές πυρκαγιές για την αντιμετώπιση παρόμοιων συμβάντων κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2024.

 

fireservice