Επιστροφή

Άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2019»

Φωτογραφία

Άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «Δια Πυρός 2019» πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 09 Μαΐου, στη δασική περιοχή «Αχλαδιά», πλησίον της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου «Ντάρδιζας», στο Δήμο Αχαρνών, παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Ταφύλλη και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Ματθαιόπουλου.

Η άσκηση αφορούσε την αντιμετώπιση μεγάλης έκτασης δασικής πυρκαγιάς, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Στόχος της άσκησης, η οποία διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής (ΠΕ.ΠΥ.Δ.), με επικεφαλής το Διοικητή της Υποστράτηγο ΠΣ Νικόλαο Σπαή, ως συντονιστή αυτής, ήταν, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών, στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, δασική πυρκαγιά εκδηλώνεται, από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση (θαμνώδη – παλιό καμένο), η οποία, στη συνέχεια, εισέρχεται σε αναγεννημένο πευκοδάσος και σε υψηλό πευκοδάσος χαλεπίου.

Η αναγγελία της πυρκαγιάς γίνεται από δασικό περιπολικό, το οποίο εντοπίζει εστία πυρκαγιάς στις παρυφές του οικισμού «Γεννηματά», στα Άνω Λιόσια και μεταβιβάζει την πληροφορία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), το οποίο κινητοποιεί Πυροσβεστικές Δυνάμεις, οι οποίες κάνουν ενέργειες για άμεση επέμβαση και κατάσβεση με εγκαταστάσεις, στο σημείο έναρξης. Το συμβάν αντιμετωπίζεται ως σοβαρό και ακολουθεί ανάλογη κλιμάκωση – κινητοποίηση από επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και προς την οικιστική περιοχή, για αυτό  δρομολογείται οργανωμένη απομάκρυνση μοναχών και επισκεπτών της Ιεράς Μονής και του πληθυσμού από τις περιοχές Άνω Λιοσίων και Αχαρνών, που γειτνιάζουν με τη δασική περιοχή. Τα πυροσβεστικά οχήματα, τα πεζοπόρα τμήματα και οι υδροφόρες ΟΤΑ, αφού κατανεμηθούν ανά τομέα, ενεργούν με εγκαταστάσεις προσβολής. Από ελικόπτερο του Π.Σ. γίνεται αερομεταφορά πεζοπόρου τμήματος με τον εξοπλισμό του, καθώς και μιας υδατοδεξαμενής σε σημείο που δεν υπάρχει πρόσβαση από πυροσβεστικά οχήματα.

Το γενικό συντονισμό του επιχειρησιακού έργου αναλαμβάνει το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» και τα εναέρια μέσα, που έχουν κινητοποιηθεί (4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα) κάνουν ρίψεις στο κυρίως μέτωπο, αλλά και πλευρικά της πυρκαγιάς, για τον περιορισμό της.

Σταδιακά, επιτυγχάνεται περιορισμός και μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς, αποδεσμεύονται τα Εναέρια Μέσα και γίνονται ενέργειες από τις επίγειες δυνάμεις σε όλο το μήκος της περιμέτρου. Μετά την αποδέσμευση των εναερίων μέσων, δίνεται εντολή στην ομάδα ΣμηΕΑ για πτήση πολυκοπτέρου, για έλεγχο και επιτήρηση της περιοχής από ψηλά, ενώ συνεχίζεται διαβροχή για εξασφάλιση καμένης – άκαυτης ζώνης, μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις με προσωπικό και μέσα από τον 6ο και 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, την 1η Ε.Μ.Α.Κ., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, την Υγειονομική Υπηρεσία Π.Σ., το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, τη Δ.Α.Ε.Ε., την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Φυλής, το Γ.Ε.ΕΘ.Α., την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες Σ.Ε.Α.Δ. Αφιδνών, ΕΔΑΚ και Ε.ΔΑΣ.Α., ενώ από αέρος συμμετείχαν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη (2 PZL- 2 CL), ένα ελικόπτερο του Γ.Ε.Σ. (CHINOOK), δύο ελικόπτερα του Π.Σ. ΒΚ-117 και SUPER PUMA και ένα μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Π.Σ. (ΣμηΕΑ).

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη με το πέρας της άσκησης δήλωσε: «Σήμερα παρακολουθήσαμε μία ολοκληρωμένη άσκηση, στα πλαίσια της ετοιμότητας για την αντιπυρική περίοδο του 2019. Μία άσκηση που γίνεται εδώ, σήμερα, αλλά και σε όλες της Περιφέρειες της χώρας. Ξέρετε ότι ο σχεδιασμός επί χάρτου με την πραγματική άσκηση ετοιμότητας προφανώς έχουν διαφορά. Η άσκηση ετοιμότητας είναι αυτή μέσω της οποίας μπορεί κανείς να δει τον επιτυχημένο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την αποτελεσματικότητα των μέσων, την αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού και βεβαίως τυχόν προβλήματα και μεταβολές οι οποίες πρέπει να προκύψουν στο συνολικό σχεδιασμό. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και σε όλους όσους εμπλέκονται, για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Καλή δύναμη και αντοχές».

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες δήλωσε ότι η άσκηση αυτή, όπως και παρόμοιες ασκήσεις που διεξάγονται σε όλη την χώρα, πραγματοποιούνται για την βελτίωση της ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Τόνισε την σημασία της ασφάλειας του προσωπικού και ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στην αντιπυρική περίοδο.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ταφύλλης μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι αυτή είναι μια άσκηση σε επίπεδο προσομοίωσης δασικής πυρκαγιάς η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ήταν μέρος μιας σειράς ασκήσεων, με την οποία ολοκληρώνεται ένας κύκλος, καθώς πλησιάζουμε προς την καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Όλες οι δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα, το Πυροσβεστικό Σώμα δεν είναι μόνο κατά την διάρκεια της αντιπυρική περιόδου σε ετοιμότητα, αλλά όλο το χρόνο. Το απέδειξε και θα συνεχίσει να στέκεται στο ύψος του και αυτή την αντιπυρική περίοδο. Κλείνοντας, ευχήθηκε καλή δύναμη στο Πυροσβεστικό Σώμα και αντιπυρική περίοδο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος στη σύντομη ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε ότι στην αντιπυρική περίοδο η οποία μόλις άρχισε, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι έτοιμο το Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Οι Δασικές Υπηρεσίες θα είναι δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα όλη την αντιπυρική περίοδο επιδιώκοντας στο πεδίο την καλύτερη δυνατή συνεργασία και επίσης θα συμβάλλουν με ένα πρόγραμμα που υλοποιείται για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε με την σειρά του καλή και ασφαλή αντιπυρική περίοδο.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Επιπυραγός Ευάγγελος Αρβυθάς εκπροσωπώντας την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα-Σιδηροπούλου, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης, ο Συντονιστής Υποστήριξης Επιτελείου Α.Π.Σ. Υποστράτηγος ΠΣ Αναστάσιος Σωτήρχος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών Αρχιπύραρχος Χρήστος Λάμπρης, ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ., εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η Περιφερειακή Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Γιάννα Τσούπρα, ο Δήμαρχος Φυλής Αττικής Χρήστος Παππούς, εκπρόσωποι Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, του Δήμου Αχαρνών, του Δασαρχείου Πάρνηθας, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, της Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος καθώς και εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων.

fireservice