Επιστροφή

Άσκηση ετοιμότητας στο αιολικό πάρκο της εταιρείας «Τέρνα Ενεργειακή Α.Ε», στη νησίδα Άγιος Γεώργιος της Λαυρεωτικής

Φωτογραφία

 

Οι νέες τεχνολογίες έχουν ενταχθεί στη δυναμική των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου τα στελέχη του να ανταποκρίνονται πλήρως στα νέα δεδομένα και στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής μας. 

Η άσκηση ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε στη νησίδα Άγιος Γεώργιος της Λαυρεωτικής στο αιολικό πάρκο της εταιρείας «Τέρνα Ενεργειακή Α.Ε», με σκοπό την αντιμετώπιση δύο (2) βασικών σεναρίων: την κατάσβεση πυρκαγιάς σε αποθήκη επικίνδυνων αποβλήτων στο λιμάνι της νησίδας και τη διάσωση εργαζόμενου της εταιρείας «Vestas Hellas»  που έχει αναλάβει τη συντήρηση και υποστήριξη του αιολικού πάρκου.

Για την ρεαλιστική αντιμετώπιση των σεναρίων κινητοποιήθηκαν ταυτόχρονα πυροσβέστες από διαφορετικές Υπηρεσίες του Σώματος και συγκεκριμένα από:

  • την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (1η Ε.Μ.Α.Κ.),
  • την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Π.Σ (Υ.Ε.Μ.Π.Σ.)
  • την Υπηρεσία Πλωτών Μέσων Π.Σ. (Υ.ΠΛΩ.Μ.ΠΣ) και
  • την ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ» χειριστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Σ,μη.Ε.Α.) της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής.

Ο συντονισμός της άσκησης πραγματοποιήθηκε δια μέσω του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.)

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η έναρξη της πυρκαγιάς σε χώρο αποθήκης επικίνδυνων αποβλήτων, στο λιμάνι της νησίδας, λαμβάνει διαστάσεις επηρεάζοντας και άλλους χώρους, ενώ ταυτόχρονα εργαζόμενος που πραγματοποιούσε εργασίες συντήρησης στην ανεμογεννήτρια εγκλωβίζεται σε χώρο της ατράκτου, όπου μετά από ηλεκτροπληξία τραυματίστηκε, και συνάδελφοί του επικοινωνούν με το κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ζητώντας τη διάσωσή του.

Κατά την εξέλιξή της επιχείρησης διάσωσης από την ανεμογεννήτρια, οι Πυροσβέστες απεγκλώβισαν τον εργαζόμενο και για την μεταφορά του στο έδαφος από ύψος 80m, χρησιμοποίησαν ειδικό φορείο με τη χρήση σχοινιών που τοποθετήθηκαν στην καταπακτή της ατράκτου.

Η άσκηση περιελάμβανε τεχνικές ασφαλούς προσέγγισης στον λιμένα για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε επικίνδυνα υλικά αλλά και εργασία σε ύψος, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες των συμβάντων.

Οι Πυροσβέστες, εξασκήθηκαν στη χρήση διπλών σχοινιών, στη μεταφορά φορείου, καθώς και σε άλλες δεξιότητες, προκειμένου να ενεργούν με μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε συμβάντα με ανάλογες απαιτήσεις.

Σκοπός της άσκησης ήταν:

  • η αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας
  • η επικαιροποίηση των μνημονίων ενεργειών, με τη χρήση υλικών και μέσων
  • η βελτιστοποίηση της συνεργασίας των Υπηρεσιών του Π.Σ. και
  • η συνεργασία με άλλους φορείς για τη βέλτιστη αντιμετώπιση ανάλογων συμβάντων.

Την άσκηση αξιολόγησε, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, καθώς και στελέχη του Π.Σ., ενώ οι εκπρόσωποι των εταιρειών του αιολικού πάρκου «Τέρνα Ενεργειακή Α.Ε» και «Vestas Hellas» που παρακολούθησαν την άσκηση, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους στο κοινωνικό έργο που επιτελεί το Πυροσβεστικό Σώμα.

 

fireservice