Επιστροφή

Ημερήσια διαταγή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Πυροσβέστες/ριες, Σπουδαστές/ριες της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Πολιτικοί Υπάλληλοι του Σώματος, Πυροσβέστες/ριες Πενταετούς Υποχρέωσης, Εθελοντές Πυροσβέστες.

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1985 από τον ΟΗΕ, ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη. Ο εθελοντισμός, σήμερα, έχει παγκοσμίως μία δυναμική δράση με διαχρονική και δεδομένη αξία. Η κινητήριος δύναμη του εθελοντισμού, η αγάπη και η προσφορά στον συνάνθρωπο που υποφέρει, γεννά ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το Πυροσβεστικό Σώμα ανέκαθεν υποστήριζε τον εθελοντισμό και τα ιδανικά του και ήταν από τους πρώτους οργανισμούς, που ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας. Ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας 1990, καθιερώθηκε ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη με το Νόμο 1951/1991 «Καθιέρωση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και άλλες διατάξεις» και το Π.Δ. 32/1992 «Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων».

Η αποστολή του εθελοντή πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της χώρας, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Σήμερα, στις υπηρεσίες του Σώματος υπηρετούν εκατοντάδες εθελοντές και με το νέο θεσμικό πλαίσιο, ο αριθμός των εθελοντών ολοένα και θα αυξάνεται, συμβάλλοντας έτσι στην ουσιαστικά πληρέστερη πυροπροστασία της χώρας.

Αυτό γιατί σε μια μεγάλης έκτασης φυσική ή τεχνολογική καταστροφή, τα μέσα και το προσωπικό των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης, ποτέ δεν είναι αρκετά. Πάντα χρειάζεται παράλληλα και η ενεργός συμμετοχή των ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, με τον εθελοντή να βάζει τον εαυτό του στη θέση του συνανθρώπου του και να «παίρνει» «προσφέροντας». Ας συμβάλλουμε όλοι μας, ο καθένας με τον τρόπο του, ώστε αυτή η προσφορά των συνειδητοποιημένων και ενεργών πολιτών προς το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον, να είναι συνεχώς αυξανόμενη, ώστε να νιώθουμε όλοι πιο ασφαλείς, ζώντας σε μια κοινωνία αλληλεγγύης.

Ο Αρχηγός

Αλέξιος Χ.Ράπανος

Αντιστράτηγος ΠΣ

fireservice