Επιστροφή

Εγκαίνια Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β΄Τάξης στην Τοπική Κοινότητα Πετρίνας Δήμου Ανατολικής Μάνης

Φωτογραφία
Φωτογραφία αριστερά
Φωτογραφία δεξιά
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα (12 Μαϊου 2017), παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου ΠΣ Βασιλείου Καπέλιου, τα εγκαίνια του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β΄ Τάξης στην Τοπική Κοινότητα Πετρίνας Δήμου Ανατολικής Μάνης. Για την λειτουργία του Σταθμού παραχωρήθηκε χώρος από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης ενώ στελεχώνεται από 28 εθελοντές πυροσβέστες.
 
Στα εγκαίνια χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος.
 
Στη συνέχεια διαβάστηκε η Ημερήσια Διαταγή από τον Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου Αντιπύραρχο Χριστόδουλο Παπαμιχαήλ.
 
Στην ομιλία του, ο Αρχηγός ΠΣ ανέφερε: " Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, λόγω του γεγονότος των εγκαινίων ως επίσημη ίδρυση κατά τον ορισμό, αλλά ταυτόχρονα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ξεχωριστή ημέρα τόσο για το Πυροσβεστικό Σώμα, όσο και για την τοπική κοινωνία της Κοινότητας Πετρίνας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, καθώς και για το φυσικό περιβάλλον του τόπου γενικότερα.
Ο λόγος, δεν είναι άλλος, από τη διττή φύση του ίδιου του θεσμού για τον οποίο έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα, εκείνον του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού, εδώ στην κοινότητα της Πετρίνας. Και αυτό, γιατί τέτοιοι σταθμοί στελεχώνονται από πολίτες, που εκπαιδεύονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα και επαγγελματισμό, σε αντικείμενα πυρόσβεσης-διάσωσης από Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνουν καθήκοντα είτε σε Επαγγελματικές είτε σε Εθελοντικές Υπηρεσίες, φέροντας πλέον την ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη.
Εθελοντές, γιατί Το έργο τους είναι Τιμητικό και Άμισθο.
Πυροσβέστες, γιατί η Αποστολή τους άπτεται της ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της Χώρας, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Δράσεις, που εμπεριέχονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη καθιερώθηκε στη Χώρα μας σύμφωνα με το Νόμο 1951/1991 και αναβαθμίστηκε με το νέο Νόμο 4029/2011. Άξιο λόγου, αποτελεί το γεγονός ότι μοναδικοί, επίσημα αναγνωρισμένοι και πιστοποιημένοι σύμφωνα με τα ισχύοντα, εθελοντές, στον τομέα Πυρόσβεσης-Διάσωσης χαρακτηρίζονται οι Εθελοντές Πυροσβέστες, των οποίων αριθμός σήμερα ανέρχεται περίπου στους 1800 σε όλη την Ελλάδα.
Ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός, εδώ στην κοινότητα της Πετρίνας, έχει να επιτελέσει ένα βαρυσήμαντο έργο πρόληψης και εφόσον απαιτηθεί καταστολής, ως προς τους κινδύνους πυρκαγιάς, αλλά και ως προς άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αφού η ευρύτερη περιοχή ευθύνης του απαρτίζεται από ένα σημαντικό τμήμα της Ανατολικής πλευράς του Ταϋγέτου, αποτελούμενου από πολλές χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης αλλά και γεωργικών εκμεταλλεύσεων με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο εν λόγω Εθελοντικός Σταθμός, αποτελεί αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του επιχειρησιακού βραχίονα του Πυροσβεστικού Σώματος και εντάσσεται κανονικά στο σχεδιασμό και τη στρατηγική αυτού. Κυρίες και Κύριοι, η δημιουργία, η στελέχωση και εν τέλει η λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού εδώ, στην κοινότητα της Πετρίνας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, παρέχει τη δυνατότητα της άμεσης επέμβασης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, βασισμένα στην αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Εύχομαι, τέτοιες προσπάθειες, προερχόμενες από τη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος, των Δήμων και των πολιτών, να επαναλαμβάνονται και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα και τους απανταχού κατοίκους της, αφυπνίζοντας παγκόσμιες αξίες, αρχές και νόρμες, όπως αυτές της Πολιτικής Προστασίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του αλτρουισμού, της συνέπειας και της αυτοπειθαρχίας. Εθελοντές Πυροσβέστες του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού της κοινότητας Πετρίνας, συνοδοιπόροι πλέον του Πυροσβεστικού Σώματος στην ιδιαίτερη και ξεχωριστή διαδρομή του, σας εύχομαι υγεία, καλή αρχή στο δύσκολο και σημαντικό έργο σας και καλή αντιπυρική περίοδο".
 
Ακολούθησε ομιλία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη στην οποία ανέφερε: "Το να βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα αυτή και να εγκαινιάζω μια καινούργια δομή πολιτικής προστασίας και πυροπροστασίας, μόνο αισιόδοξο μπορεί να σε κάνει για το μέλλον. Σε μια εποχή που οι κοινωνίες μας γίνονται πιο ευάλωτες, πιο τρωτές, χρειάζεται να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο το σύστημα, να το κάνουμε ακόμα πιο ανθεκτικό στις περιπτώσεις των εκτάκτων αναγκών.
Σε έναν τόπο που όπως ερχόμουν εδώ, στη διαδρομή αισθανόμουνα ότι τα πάντα έχουν συνωμοτήσει για να είναι σε μια τέλεια αρμονία. Ένας τόπος μαγικός, ένας τόπος ιδιαίτερος που μου θύμισε τους στίχους του Καζαντζάκη του μεγάλου αυτού συγγραφέα από την Ασκητική που έλεγε : «Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω» και νομίζω ότι αυτό θα κάνουν οι εθελοντές μας και βλέπω ότι είναι και πάρα πολλοί, ιδιαίτερα σημαντικό αυτό. Ξεκινούν ένα ταξίδι συναρπαστικό, ένα ταξίδι περιπετειώδες, ένα ταξίδι προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.
Θέλω να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν να υπάρξει αυτή η δομή πολιτικής προστασίας, αυτό το αποτέλεσμα και θεωρώ ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Εμείς από την πλευρά μας, θεωρήστε το ως δεδομένο, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Κ. Αντιδήμαρχε ότι χρειαστεί, ότι μπορούμε και ότι περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε. Και πάλι πολλά πολλά συγχαρητήρια".
 
Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Δήμου Ανατολικής Μάνης Παναγιώτης Τσιριγώτης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανένος Φιλιππάκος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.
 
Με τιμητικές πλακέτες τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο Υπαρχηγός Π.Σ. ε.α. Αντιστράτηγος Γεώργιος Γεωργιάκος και ο Πύραρχος ε.α. Μιλτιάδης Μιλτιαδάκος.
 
Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Συντονιστής Πάτρας Υποστράτηγος Π.Σ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος Θεόδωρος Λαρέζος, Αξιωματικοί του ΠΣ, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων του τόπου και πλήθος κόσμου.
 
                                                                                                                                     ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ
Φωτογραφία αριστερά
Φωτογραφία δεξιά
fireservice