Επιστροφή

Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Φωτογραφία
Πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε όλες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας με ομιλίες και σημαιοστολισμούς.
 
Ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, για να παραβρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου, της πόλης, Αγ. Δημητρίου, όπως επίσης της επετείου της απελευθέρωσης της και του έπους του ’40, παρέστη στην παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
 
Στο μήνυμά του ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος, απευθυνόμενος σε όλο το πυροσβεστικό προσωπικό, τόνισε μεταξύ άλλων:
«[…]Εορτάζουμε και σήμερα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Το ιστορικό «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι και τον αγώνα για την ελευθερία που ακολούθησε επί 7 περίπου μήνες και έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η φράση του Τσόρτσιλ “οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες” πέρασε στην ιστορία και μας γέμισε περηφάνια.
Το έπος του '40 είναι ένας ακόμη μεγάλος άθλος του ελληνισμού, ο πιο κοντινός σε εμάς, ο οποίος θα μπορούσε να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει έναν λαό σε συνθήκες αντίστοιχες όπως του παρελθόντος και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τους φόβους του απέναντι σε κάθε κίνδυνο και απειλή.
Ο εορτασμός των εθνικών επετείων συντελεί στην αναζωογόνηση και αναζωπύρωση των ιδεωδών ενός λαού, καθώς η συνείδηση της ιστορίας επέρχεται από την μνήμη αυτής[…]».
 
Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Κηφισιά. Κεντρικός ομιλητής στην τελετή ήταν ο κ. Παρασκευόπουλος Φώτιος, ιστορικός και καθηγητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Βασιλειάδης, ο Διοικητής Ε.Σ.Κ.Ε. Υποστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Φωστιέρης, ο Συντονιστής Υποστήριξης Επιτελείου Α.Π.Σ. Υποστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Ράμφος, οι Διοικητές Διοικήσεων Π.Υ. Αθηνών, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, οι Διευθυντές Κ.Ε.Π.Π., 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ., Πληροφορικής, οι Διοικητές της 1ης ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, οι Διευθυντές Διευθύνσεων Α.Π.Σ και Δ.Α.Ε.Ε., οι Διοικητές Π.Υ. και Σταθμών Αττικής, Υπηρεσίας Πλωτών Μέσων και Δ.Α.Α, καθώς επίσης μεγάλος αριθμός αξιωματικών, υπαξιωματικών, πυροσβεστών και πολιτικών υπαλλήλων των Υπηρεσιών της Αττικής.
 
Ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλου, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής με την παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη. Το πυροσβεστικό Σώμα συμμετείχε με το πεζοπόρο τμήμα Δοκίμων Πυροσβεστών της Σχολής της Πτολεμαΐδας και μηχανοκίνητα τμήματα. Η παρέλαση των τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας υπήρξε υποδειγματική.
 
 
 
 
 
fireservice