Επιστροφή

Οι απόδημοι Καλύμνιοι της Γαλλίας δώρισαν υδροφόρο όχημα στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας

Φωτογραφία

Τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο εκπροσώπησε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Νοτίου – Βορείου Αιγαίου και Κρήτης με έδρα τη Σάμο Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης, παρουσία της Προέδρου του «Συλλόγου Νησιωτών Μασσαλίας» Μαρίνας Δημητράκη και του αντιπροέδρου Γεώργιου Δημητράκη, καθώς και του εκπροσώπου της επιτροπής αδελφοποίησης του Σαλέν-ντε-Ζιρό της Γαλλίας με την Κάλυμνο, Γιάννη Ερρέρα, όπως και του  Παντελή Γλυνάτση οι οποίοι τιμήθηκαν στην τελετή παραλαβής της δωρεάς ενός Πυροσβεστικού οχήματος, εχθές Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022, στις Ελιές Καλύμνου.

Το συγκεκριμένο πυροσβεστικό όχημα μάρκας MERCEDES UNIMOG 2450L χωρητικότητας επτά (7) τόνων, έχει διατεθεί για την πυροπροστασία του νησιού και καλύπτει τις ανάγκες του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β΄ Τάξης Καλύμνου.

Κατά την έναρξη της τελετής, πραγματοποιήθηκε αγιασμός στον προαύλιο χώρο του Σταθμού από τον Μητροπολίτη Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας κκ Παΐσιο.

Μετά το πέρας του αγιασμού το λόγο έλαβε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Νοτίου – Βορείου Αιγαίου και Κρήτης Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του «Συλλόγου Νησιωτών Μασσαλίας», τόνισε μεταξύ άλλων: «η γενναιόδωρη προσφορά σας στο Πυροσβεστικό Σώμα, αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο ώστε να μετριάσουμε τα προβλήματα και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των καταστροφών. Με προτεραιότητα, τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, το περιβάλλον αλλά και τις περιουσίες των συμπολιτών μας το συγκεκριμένο όχημα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των υλικοτεχνικών μέσων του ακριτικού νησιού μας και καλύπτει τις καθημερινές επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν. Η προσφορά σας έχει αντίκρισμα όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και στην τοπική κοινωνία της Καλύμνου. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους χορηγούς. Στους ανθρώπους εκείνους που είναι τόσο μακριά και ταυτόχρονα τόσο δίπλα μας. Η πατρίδα μας είναι μια χώρα πανέμορφη, αλλά ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές. Από τη θέση μου σας διαβεβαιώνω ότι, τα στελέχη του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β΄ Τάξης Καλύμνου θα χρησιμοποιήσουν και θα αξιοποιήσουν αυτό το όχημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ασφάλεια του νησιού.  Η δωρεά σας αποτελεί μια κίνηση που υποδηλώνει την αναγνώριση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος. Έργο δύσκολο, επίπονο και πολλές φορές κάτω από  αντίξοες συνθήκες. Είμαστε σίγουροι ότι είστε αρωγοί στο έργο μας και θα συμβάλετε και στο μέλλον με άλλες προσφορές. Σας ευχαριστούμε».

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν, ο Έπαρχος της Π.Ε. Καλύμνου, Μανώλης Μουσελλής, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομοχάλης και ο αντιπρόεδρος του «Συλλόγου Νησιωτών Μασσαλίας» Γεώργιος Δημητράκης.

Ακολούθησε απόδοση τιμητικών πλακετών από το Συντονιστή Επιχειρήσεων Νοτίου – Βορείου Αιγαίου και Κρήτης Αρχιπύραρχο Κωνσταντίνο Δαδούδη, καθώς και δώρα από τον Δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομοχάλη στους εκπροσώπους του «Συλλόγου Νησιωτών Μασσαλίας» Γιάννη Ερρέρα και Παντελή Γλυνάτση.

Ο Περιφερειακός Διοικητής Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μπάλσης, τιμώντας με την σειρά του τους απανταχού απόδημους Καλύμνιους, που συνέβαλαν στην δωρεά του οχήματος, λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά την απόδοση των αναμνηστικών, ως ανταπόδοση της τιμής που έκαναν οι απόδημοι Καλύμνιοι για την σημαντική επαύξηση της πυροπροστασίας των συμπατριωτών μας και των επισκεπτών της Καλύμνου καθώς και στην επιχειρησιακή αξιοποίηση του οχήματος από τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Β΄ Τάξεως Καλύμνου, τόνισε ότι: «ο  Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Β΄ Τάξης Καλύμνου, εμφανίζει μεγάλο αριθμό συμβάντων αστικών και αγροτοδασικών πυρκαγιών καθώς και παροχών βοήθειας με πρωτοπορία σε ορειβατικά - αναρριχητικά ατυχήματα εξαιτίας κυρίως των πολυάριθμων και διαφορετικής δυσκολίας αναρριχητικών πεδίων που διαθέτει η νήσος Κάλυμνος και η όμορη νήσος Τέλενδος». Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Περιφερειακός Διοικητής Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μπάλσης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του Σταθμού και ιδιαίτερα τους εθελοντές γιατί «φυλάττουν Θερμοπύλες και εγγυώνται την προστασία των πολιτών σε όλες τις αποστολές, αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος που τους ανατίθενται».

Στο τέλος της τελετής, ο Προϊστάμενος του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β΄ Τάξης Καλύμνου, Υποπυραγός Κωνσταντόπουλος Παναγιώτης παρουσίασε τις ιδιαίτερες ικανότητες και την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει το νέο όχημα ως προστιθέμενη αξία στην ήδη υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή καθώς και το έργο του Σταθμού με προβολή φωτογραφιών και video σχετικά με διασώσεις αλλά και  συμβάντα που έχουν αντιμετωπιστεί σε δασικό και αστικό περιβάλλον.

Με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή, ο Διοικητής του 5/42 Σ.Ε. Συνταγματάρχης Δημήτριος Λυμπερέας, ο Διοικητής του Τ.ΕΘ. Καλύμνου Αντισυνταγματάρχης Κωστάκος Αθανάσιος, ο Υπολιμενάρχης Λιμεναρχείου Καλύμνου Ανθυποπλοίαρχος Κάτσος Ευστάθιος, ο Εκπρόσωπος Εφέδρων Αξιωματικών Ιωάννης Νομικάριος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλύμνου Νικόλαος Φανιός και οι Αντιδήμαρχοι Παντελής Ζωίδης και Ρένα Μαγκάκη.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος, ήταν παρόντες, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω Αντιπύραρχος Ιωάννης Τζάλλας καθώς και τα στελέχη του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Καλύμνου.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2021, οι εκπρόσωποι του "Συλλόγου Νησιώτες της Μασσαλίας" Μαρίνα Δημητράκη και Γιάννης Ερρέρα, είχαν ανακοινώσει την επιθυμία της δωρεάς.

Το συγκεκριμένο πυροσβεστικό όχημα αφίχθη την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 στον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Β΄ Τάξης Καλύμνου, μετά την αποδοχή της δωρεάς από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το Πυροσβεστικό Σώμα ενσωμάτωσε πρώτο τον εθελοντισμό, στους οργανικούς του νόμους με το ν.1951/1991 και αργότερα με την αναβάθμιση του θεσμού με το νεώτερο ν.4029/2011. Με βάση τους ανωτέρω νόμους έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν σήμερα 15 Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια και 6 Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί στη Χώρα ήτοι 21 εθελοντικές οργανικές μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος εκ των οποίων τέσσερις (4) στο Νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην Κέα, στη Νίσυρο στον Αττάβυρου - Έμπωνα Ρόδου και στην Κάλυμνο.

Ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Β΄ Τάξης Καλύμνου ιδρύθηκε το 2012. Η λειτουργία του ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2014, διαθέτοντας δύο (2) πυροσβεστικά οχήματα χωρητικότητας 500 λίτρων, και στεγαζόταν σε χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 2016 έγινε η πρώτη μετεγκατάστασή του στην περιοχή του Πανόρμου. Το 2019 το Πυροσβεστικό Σώμα ενίσχυσε τη δύναμη των οχημάτων μετά την παραλαβή ενός ακόμη πυροσβεστικού οχήματος 2500 λίτρων και το 2020 ενισχύθηκε ο στόλος των οχημάτων με ένα ακόμη όχημα μεταφοράς προσωπικού, που χρησιμοποιείται ως διασωστικό όχημα ορειβατικών - αναρριχητικών ατυχημάτων. Το 2021 ολοκληρώθηκε η δεύτερη μετεγκατάσταση Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β΄ Τάξης Καλύμνου σε νέους χώρους που διέθεσε ο Δήμος Καλυμνίων. Ταυτόχρονα, 2021, με ενέργειες του Δήμου Καλυμνίων ενισχύθηκε ο Σταθμός με ένα (1) ακόμη πυροσβεστικό όχημα 500 λίτρων. Με τη τελευταία δωρεά ο Σταθμός διαθέτει ένα (1) ακόμη όχημα επτά (7) τόνων και θεωρείται ως ένας από τους καλύτερα εξοπλισμένους Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς στη χώρα μας.

Σήμερα, τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Β΄ Τάξης Καλύμνου, στελεχώνουν, ένας (1) Υποπυραγός, ένας (1) Ανθυποπυραγός (ΕΤ), μία (1) Υπαρχιπυροσβέστρια και εννέα (9) εθελοντές πυροσβέστες. Από το έτος 2020 ενισχύεται κάθε καλοκαίρι κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με 11 πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης.

Από την έναρξη της λειτουργίας του έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία σε Κάλυμνο, Ψέριμο και Τέλενδο, 75 συμβάντα δασικών πυρκαγιών, 148 συμβάντα αστικών πυρκαγιών, 232 συμβάντα παροχής βοηθείας και 133 διασώσεις στα αναρριχητικά πεδία του νησιού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συνέδραμε στην αεροδιακομιδή τραυματιών και θυμάτων.

Για την αντιμετώπιση των συμβάντων, τα στελέχη του Σταθμού συνεργάζονται σε κάθε επίπεδο, με την διοίκηση του 542 Συντάγματος Ευζώνων, το Τάγμα Εθνοφυλακής Καλύμνου, το σύλλογο Εφέδρων αξιωματικών Καλύμνου, το Λιμεναρχείο Καλύμνου, το Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου, το Νοσοκομείο Καλύμνου, τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Καλύμνου, την ΔΕΥΑΚ και τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Χερσαίων Ατυχημάτων γνωστή και ως KALYMNOS RESCUE TEAM.

Στα οκτώ (8) χρόνια λειτουργίας του ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Β΄ Τάξης Καλύμνου χαίρει της αναγνώρισης και της εκτίμησης των πολιτών του νησιού, δεδομένου ότι, το έργο που παράγουν οι εθελοντές πυροσβέστες, είναι αδιαμφισβήτητο και αποδεικνύεται από την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη, σε κάθε επίπεδο, όλων των φορέων και πολιτών του νησιού.

fireservice