Επιστροφή

Τρισάγιο στη Μνήμη των Πυροσβεστών που έπεσαν στην πυρκαγιά στον Καρέα, στις 22-7-1998

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, οποίος εκπροσώπησε  τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη τελέστηκε εχθές, Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, επιμνημόσυνη δέηση στον Καρέα, στη μνήμη των πεσόντων Αρχιπυροσβεστών Μαλούκου Δημητρίου και Μαυραειδή Θεμιστοκλή, του Πυροσβέστη Διαβολή Αλέξανδρου, καθώς και του Εθελοντή Πυροσβέστη Καραμολέγκου Δημητρίου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάσβεση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, στο δάσος του Καρέα στον Υμηττό, στις 22 Ιουλίου 1998.

Το τρισάγιο τελέσθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Παναγιωτόπουλο εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, συνεπικουρούμενο από τον Πατήρ Χαράλαμπο, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού  της Αγίας Μαύρας, στον τόπο όπου έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, τονίζοντας ότι, «…βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες μας, που έπεσαν σ’ αυτό εδώ το σημείο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Δεν πρόκειται για μια τυπική διαδικασία αλλά ιερό χρέος προς τους τέσσερις αυτούς ήρωες οι οποίοι θυσιάστηκαν προσπαθώντας να σβήσουν τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Υμηττό στις 22-7-1998. Ο εχθρός που είχαν να αντιμετωπίσουν ύπουλος και απρόβλεπτος. Οι συνθήκες δύσκολες , ο κίνδυνος μεγάλος. Στιγμή δεν λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης γιατί ως ήρωες θυσιάστηκαν και με τέλεια αυταπάρνηση τέλεσαν το καθήκον τους. Υποχρέωση μας είναι να αξιοποιήσουμε την παρακαταθήκη που άφησαν. Η καθημερινότητα της ζωής μας δεν πρέπει να αλλοιώσει την μνήμη μας.       Δεν πρέπει να ξεχαστούν. Ελάχιστο χρέος μας είναι η απότιση φόρου τιμής και η δημιουργία συνθηκών για να μην υπάρξουν άλλα θύματα σε αυτόν τον άνισο αγώνα. Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ προς όλους τους πεσόντες. Αιωνία τους η μνήμη …»

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, η Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών Ραλλία Χρηστίδου, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γεώργιος Δημόπουλος και εκ μέρους του ΣΠΑΥ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου & Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

Επίσης στην τελετή, εκτός από τις οικογένειες, τους συγγενείς και τους φίλους των αδικοχαμένων συναδέλφων, παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο Διοικητής 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών Αντιπύραρχος Γεώργιος Μπαλαούρας, ο Διοικητής του 7ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών Αντιπύραρχος Σωτήριος Κακλέας, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Πεντέλης, εκπρόσωποι όμορων Δήμων γύρω από τον Υμηττό, εκπρόσωποι Εθελοντών Π.Σ., εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων του Π.Σ. και των ενώσεων αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και πλήθος συναδέλφων.

fireservice