Επιστροφή

08/09/2004 Σύγκληση του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως

Παρουσία, για πρώτη φορά, του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε, στις 8 Σεπτεμβρίου, η πέμπτη κατά σειρά σύγκληση του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας (ΣΥ.Σ.Ο.Α), στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Στη συνεδρίαση, παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΣΥ.Σ.Ο.Α. Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γεώργος Βουλγαράκης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτριος Σιούφας, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτης Φούρλας και ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων κ. Σπύρος Καπράλος.

Aπο τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Αρχηγούς των Σωμάτων Ασφάλειας, παρουσία του Υπουργού και του Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης.

Παρέστησαν, επίσης, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Φώτιος Νασιάκος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Χρήστος Σμέτης, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. κ. Παύλος Αποστολίδης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Χρήστος Δελημιχάλης, ο Διευθυντής Κλάδου Ολυμπιακών Αγώνων του ΓΕ.Ε.Θ.Α. Αντιστράτηγος Βασίλειος Γιαννόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων Υποστράτηγος Βασίλειος Κωνσταντινίδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στο Συμβούλιο συμμετείχαν, επίσης, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "ΑΘΗΝΑ 2004" κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ο.Ε.Ο.Α. "ΑΘΗΝΑ 2004" κ. Μάρτον Σίμιτσεκ, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων κ. Γρηγόριος Αποστολάκος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανάλυσης και Ερευνών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Εισαγγελέας κ. Δημήτριος Ασπρογέρακας.

Σε ανάμνηση της επίσκεψής του στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης,ο Αρχηγός του Π.Σ.πρόσφερε στον Πρωθυπουργό μία εικόνα με τους Προστάτες Αγίους του Σώματος, "Τρεις Παίδες εν Καμίνω".

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας για την άψογη εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας, αλλά και γενικότερα για την επιτυχημένη, κατά γενική ομολογία, διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά την έντονη αμφισβήτηση και τις πιέσεις που είχε δεχθεί η χώρα μας, κυρίως από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Πρόεδρος του ΣΥ.Σ.Ο.Α κ. Γεώργιος Βουλγαράκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η σύσκεψη είχε απολογιστικό χαρακτήρα όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενημερωτικό όσον αφορά τους Παραολυμπιακούς, που είναι επίσης μία εξαιρετικά σημαντική διοργάνωση και με έναν πολύ αυξημένο δείκτη ευαισθησίας. Ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε, ότι το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας κρίνεται ανάμεσα στα άλλα και από το πώς συμπεριφέρεται και πώς αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να είναι αρωγοί σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την ομαλή διεξαγωγή των Παραολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους, όπως τόνισε, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα, αλλά το ίδιο διακριτικά, όπως και στους Ολυμπιακούς.

Πριν από τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός κ. Κων/νος Καραμανλής συναντήθηκε με τους Αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιστράτηγους Φώτιο Νασιάκο και Χρήστο Σμέτη. Στον τελευταίο, μάλιστα, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματική συμβολή του Πυροσβεστικού Σώματος, στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε ανάμνηση της επίσκεψής του, ο Αρχηγός του Π.Σ.προσέφερε στον Πρωθυπουργό την εικόνα των "Τριών Παίδων εν Καμίνω" και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ένα αντίγραφο μινωϊκού σπαθιού.