Επιστροφή

11/04/2016 Άσκηση πεδίου με κωδική ονομασία "ΤΡΟΙΑ 2016"

 
Άσκηση πεδίου με την κωδική ονομασία «ΤΡΟΙΑ 2016» πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου, στις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ, στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Επρόκειτο για Άσκηση Ετοιμότητας Πεδίου, με αντικείμενο την Αντιμετώπιση Χημικού Βιολογικού Ραδιολογικού Πυρηνικού και Τεχνολογικού ατυχήματος, από την Ομάδα ΧΒΡΠ & Τ.Α. της 1ης ΕΜΑΚ. Οι λοιποί εμπλεκόμενοι σε αντίστοιχο πραγματικό περιστατικό φορείς, όπως ΕΛ.ΑΣ., Ε.Κ.Α.Μ., Ε.Κ.Α.Β., ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο., Ε.Κ.Ε.Φ.Ε,. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, Ο.Τ.Α. κτλ, είτε προσομοιώθηκαν είτε συμμετείχαν σε περιορισμένη κλίμακα.
Το σενάριο της άσκησης αφορούσε τρομοκρατική επίθεση σε σταθμό του ΜΕΤΡΟ στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας με τη χρήση του αερίου «Sarin», τη μόλυνση και την απώλεια αισθήσεων τριών εργαζομένων και 11 επιβαινόντων στο συρμό, καθώς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη χρήση του αερίου σε πλήθος ατόμων τα οποία βρίσκονταν στην είσοδο του Σταθμού.
Στην «ΤΡΟΙΑ 2016» συμμετείχαν πυροσβεστικοί υπάλληλοι της 1ης ΕΜΑΚ και του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ, η εθελοντική ομάδα Βύρωνα και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Την άσκηση, την οποία συντόνισαν ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, παρακολούθησαν ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής Υποστράτηγος Π.Σ. Κωνσταντίνος Γιόβας, Διοικητές Πυροσβεστικών Διοικήσεων και Υπηρεσιών της Αττικής, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, του Πολεμικού Ναυτικού, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πολιτικής Προστασίας, του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., των Διυλιστηρίων Motor Oil και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.