Επιστροφή

14-15, 21-22/03/2013 Σεμινάρια Αεροπυρόσβεσης του Π.Σ., της Π.Α. και της Α.Σ.

Ολοκληρώθηκαν, τα σεμινάρια αεροπυρόσβεσης, που διοργάνωσαν από κοινού η Δ/νση Δασοπυρόσβεσης του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, η Πολεμική Αεροπορία και η Αεροπορία Στρατού.Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν δύο διημερίδες, εκ των οποίων η μία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα και η δεύτερη στις εγκαταστάσεις της 113 Πτέρυγας Μάχης στη Θεσσαλονίκη.

Αντικείμενο των σεμιναρίων ήταν η ανάπτυξη των τακτικών επιχειρήσεων αεροπυρόσβεσης και βασικός τους στόχος, η βελτίωση της συνεργασίας και η ανάπτυξη κοινού κώδικα επικοινωνίας, κατά την επιχειρησιακή δράση των εμπλεκόμενων φορέων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων, των αεροσκαφών του εθνικού εναερίου στόλου CL-215, CL-415 τύπου Canadair και PZL, ενώ στην εκπαίδευση συμμετείχαν φέτος και χειριστές ελικοπτέρων Chinook.

Για πρώτη φορά, η δεύτερη μέρα των σεμιναρίων ήταν πρακτικού χαρακτήρα, ώστε οι μεν πυροσβέστες να κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χειριστές των αεροσκαφών και ελικοπτέρων, κατά τις επιχειρήσεις και να γνωρίσουν τη διαδικασία που ακολουθούν μέχρι τη στιγμή της απογείωσης, ενώ οι πιλότοι από τη μεριά τους, να αντιληφθούν καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες κατά την προσβολή μιας δασικής πυρκαγιάς με επίγεια μέσα. Για το λόγο αυτό οι πιλότοι που συμμετείχαν στα σεμινάρια παρακολούθησαν άσκηση κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς με ομιλητή-συντονιστή τον Πύραρχο Χρήστο Λάμπρη, στην περιοχή της Μαγούλας , για την Αττική και στην περιοχή Τριάδι για τη Θεσσαλονίκη. Οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι αντίστοιχα παρακολούθησαν παρουσίαση των αεροπορικών επιχειρήσεων στην 355 ΜΤΜ για την Αττική και στην 383 ΜΕΕΑ για τη Θεσσαλονίκη.

Στα σεμινάρια συμμετείχαν ως ομιλητές Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, ειδικευμένοι σε θέματα αεροπυρόσβεσης, ενώ τα παρακολούθησαν Αξιωματικοί του Π.Σ. από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες, που θα κληθούν να συντονίσουν τα εναέρια μέσα ως συντονιστές εδάφους, κατά την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, καθώς και ιπτάμενοι Αξιωματικοί της Π.Α. και της Α.Σ.

Τους συμμετέχοντες στη διημερίδα της Θεσσαλονίκης, χαιρέτησε ο Διοικητής της Π.Δ.Π.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγος ΠΣ Γεώργιος Παυλίδης.

Με τις διημερίδες αυτές, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των κοινών εκπαιδεύσεων που συνδιοργανώθηκαν από το Α.Π.Σ. και το Γ.Ε.Α.