Επιστροφή

20/11/2015 Άσκηση περιορισμένης κλίμακας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Άσκηση ετοιμότητας, με τίτλο «Ατύχημα Αεροσκάφους εντός Αερολιμένα», πραγματοποιήθηκε, στις 20 Νοεμβρίου, από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στο πλαίσιο των τακτικών ασκήσεων σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Σκοπός της άσκησης ήταν η δοκιμή του σχεδίου αντιμετώπισης καταστάσεων ανάγκης αερολιμένα, ο έλεγχος αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του μηχανισμού αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, των συστημάτων υποστήριξης, καθώς επίσης και η εξάσκηση του προσωπικού, διασφαλίζοντας έτσι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφαλείας και ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων.

Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής : Στις 20 Νοεμβρίου 2015, αεροσκάφος τύπου Boeing 767-25Ε πραγματοποιεί προγραμματισμένη εμπορευματική πτήση από το Αεροδρόμιο Βενιζέλος στο Αεροδρόμιο του Μονάχου. Στις 11:00’ π.μ. τοπική ώρα, κατά την απογείωσή του παρατηρούνται σπινθήρες στο αριστερό σκέλος. Ενώ το αεροσκάφος πλησιάζει την ταχύτητα V1 τα ελαστικά του αριστερού σκέλους εκρήγνυνται με αποτέλεσμα την ματαίωση της απογείωσης με ταυτόχρονη απώλεια ελέγχου, εκτρέποντας το αεροσκάφος από το διάδρομο σε μη διαστρωμένη επιφάνεια. Αυτό προκαλεί την αποκόλληση σκελών και ρήξη της ατράκτου, με συνέπεια το αεροσκάφος να καταλήξει φλεγόμενο στον τροχόδρομο“D”. Ο Πύργος Ελέγχου Αεροδρομίου (ΠΕΑ) παρατηρώντας την πυρκαγιά θα σημάνει συναγερμό (crash alarm) μέσω του συστήματος συνέγερσης που συνδέει τον ΠΕΑ με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα (ΠΥΑ). Το ατύχημα προκαλεί το θάνατο δύο εκ των επτά ατόμων (συγκεκριμένα, των μελών του πληρώματος) που βρίσκονται στο αεροσκάφος και τον τραυματισμό άλλων πέντε (προσωπικό διαχείρισης φορτίου). Αφού ολοκληρωθούν οι πυροσβεστικές προσπάθειες και ουδετεροποιηθεί η καυτή ζώνη, ο επικεφαλής πυρόσβεσης αποφασίζει να ζητήσει την ενίσχυση του φορέα επίγειας εξυπηρέτησης για την απομάκρυνση ενός εμπορευματοκιβωτίου που εν τω μεταξύ ανακαλύπτεται ότι περιέχει επικίνδυνο φορτίο( μπαταρίες ιόντων λιθίου).

Στην άσκηση συμμετείχαν:

 • Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.
 • Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας/Πύργος Ελέγχου Αεροδρομίου
 • Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας/Αεροπορική Αρχή (ΔΑΑ)
 • Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα
 • Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα
 • Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας
 • Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθήνας
 • Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων Ασφάλειας Πτήσεων
 • Eθνικό Kέντρο Eπιχειρήσεων Υγείας
 • Αεροπορική Εταιρεία (UPS of Greece Inc.)
 • Φορέας Επίγειας Εξυπηρέτησης (GOLDAIR HANDLING)
 • Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΕ.ΠΥ.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ , Ε.Σ.Κ.Ε.)

Την άσκηση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Καρατζιάς, ο Επιχειρησιακός Συντονιστής με έδρα τον Πειραιά, Υποστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Φλόκας, ο Διοικητής του Ε.Σ.Κ.Ε. Υποστράτηγος ΠΣ Θεοδόσιος Δημακογιάννης, ο Διοικητής της ΠΕ.Π.Υ.Δ. Αττικής Υποστράτηγος ΠΣ Αθανάσιος Σερεντέλλος, ο Διοικητής της Π.Υ του Δ.Α.Α., ο Διοικητής της Σχολής Ανθυποπυραγών και Δόκιμοι της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. αντιπροσωπεία Αξιωματικών του Α.Π.Σ., καθώς και εκπρόσωποι των Υπηρεσιών του Αερολιμένα, της ΕΛ.ΑΣ, του Ε.Κ.Α.Β., και των Ενόπλων Δυνάμεων.