Επιστροφή

25/10/2013 Μήνυμα Υπουργού ΔΤΠΤΠ - Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940, με την παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με ομιλίες και σημαιοστολισμούς των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε, στις 25 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Γεωργακόπουλος, απευθυνόμενος σε όλο το πυροσβεστικό προσωπικό, τόνισε μεταξύ άλλων: « […] Η Ελλάδα γιορτάζει σήμερα μία από τις πιο σημαντικές και ένδοξες σελίδες της μακρόχρονης Ιστορίας της. Εορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που αρνήθηκαν την υποτέλεια και την υποταγή. Που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία για το υπέρτατο αγαθό. Την Ελευθερία.[…] Ως Έλληνες και πυροσβέστες εμπνεόμαστε από τα υψηλά ιδανικά των προγόνων μας, τον πατριωτισμό, το πνεύμα αυταπάρνησης, την αφοσίωσή τους στο καθήκον, για να ανταποκριθούμε στις συνθήκες και απατήσεις της εποχής μας. Το Πυροσβεστικό Σώμα, πιστό στο παράδειγμα και την προτροπή της γενιάς του ένδοξου ’40, υπηρετεί καθημερινά τις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά που μας προσδιορίζουν ως έθνος και συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, με περισσότερη ειρήνη, δικαιοσύνη και ασφάλεια.[…]».

Κεντρικός ομιλητής στην τελετή του Αρχηγείου Π.Σ., ήταν ο Αντιπύραρχος Μιχαήλ Αυγουλέας ο οποίος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της περιόδου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Πλημμυρισμένοι από Ιερή συγκίνηση και Εθνική υπερηφάνεια εορτάζουμε σήμερα την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μία επέτειο που αποτελεί μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας διότι με λίγα μέσα ένας σημαντικά υποδεέστερος στρατός από πλευράς εξοπλισμού αλλά με περίσσια γενναιότητα κατόρθωσε να αντιμετωπίσει έναν άρτια εξοπλισμένο αντίπαλο, ο οποίος διέθετε αφθονία πολεμικών υλικών και την τελευταία λέξη της πολεμικής τεχνολογίας της εποχής εκείνης. Πλην όμως του έλειπε το βασικό στοιχείο για την επιτυχής διεξαγωγής του πολέμου. Δηλαδή του έλειπε η αρετή, η τόλμη, η γενναιότητα μα πάνω από όλα του έλειπε η ενάρετη στρατιωτική και πολιτική Ηγεσία».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Π.Υ. Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος ΠΣ Δημοσθένης Καβέτσος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Π.Σ. Υποστράτηγος ΠΣ Χαράλαμπος Αφάλης, ο Διοικητής της Π.Δ.Π.Υ. Αττικής Υποστράτηγος ΠΣ Αθανάσιος Ρούμπος, ο Διοικητής του 199 ΣΕΚΥΠΣ Υποστράτηγος ΠΣ Διαμαντής Κανελλόπουλος, o Διευθυντής της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Π.Σ. Υποστράτηγος ΥΓ Χρήστος Παπαδόπουλος, οι Προϊστάμενοι Α΄ και Β΄ Κλάδου του Α.Π.Σ., οι Διοικητές των Δ.Π.Υ. Αθηνών, 1ης ΕΜΑΚ , Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, ο Διευθυντής Πληροφορικής, καθώς επίσης μεγάλος αριθμός αξιωματικών, υπαξιωματικών, πυροσβεστών και πολιτικών υπαλλήλων των Υπηρεσιών της Αττικής.

Με κάθε επισημότητα ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η καθιερωμένη παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσία και του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Σωτήριου Γεωργακόπουλου, ενώ φέτος συμμετείχε και μηχανοκίνητο τμήμα με πυροσβεστικά οχήματα.

 

 

Μήνυμα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια

Μήνυμα του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Σωτήριου Γεωργακόπουλου