Επιστροφή

27/10/2016 Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εορτάστηκε με λαμπρότητα, η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940, με ομιλίες και σημαιοστολισμούς των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα.

Ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παραβρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου, της πόλης, Αγ. Δημητρίου, όπως επίσης της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του ’40, παρέστη στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940,που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Π.Υ. Ν.Θεσσαλονίκης και απεύθυνε χαιρετισμό στους παρεβρισκόμενους.

Κεντρικός ομιλητής στην τελετή, ήταν ο Επιπυραγός Θωμάς Σιμογιάννης Αξιωματικός της Πυρασφάλειας της Διοίκησης Νομού Θεσσαλονίκης. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε: . : «[…] Έχουν περάσει 76 ολόκληρα χρόνια από την μέρα του ΟΧΙ. Για κάποιους η αναφορά ή η ανάμνηση των γεγονότων εκείνων, φαίνεται αρκετά μακρινή ή και εμμονικά παρωχημένη, ανίκανη να μεταβάλλει τις συνθήκες του παρόντος. Όμως στην σημερινή δυσμενή για τη χώρα μας συγκυρία, ο δρόμος της ιστορικής επιβίωσης του λαού μας, περνά μέσα από την εθνική αυτογνωσία. Κάθε λαός έχει δικαίωμα στην εθνική εσωστρέφεια, κανένας όμως λαός δεν έχει δικαίωμα στην εθνική λήθη, γιατί τότε, θα πρέπει να ξαναζήσει την ιστορία του έως ότου διδαχθεί από αυτή. Παραγνωρισμένες και ταλαιπωρημένες έννοιες όπως αυτοκριτική, ταπεινοφροσύνη, μετριοπάθεια, συνεργασία, αλληλεγγύη, πίστη, αγάπη για την πατρίδα, αυταπάρνηση, θυσία και κυρίως ομόνοια , μπορούν να μας βοηθήσουν στα σημερινά μας αδιέξοδα. Αρκεί όλοι οι έλληνες, να εγκαταλείψουμε την ευκολία του εφησυχασμού, τη θεοποίηση του προσωπικού συμφέροντος και την ανώριμη προσκόλληση σε ουτοπικές ιδεοληψίες που αποδείχθηκαν άγονες, και με σκληρή και μεθοδική δουλειά , να τοποθετήσουμε το έθνος των Ελλήνων στην πιο περίοπτη θέση του στερεώματος των πολιτισμένων εθνών του κόσμου, όπως το οραματίστηκαν εκείνοι οι ταπεινοί Έλληνες, εκείνο το πρωί του Οκτώβρη. […]»

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Επιχειρησιακός Συντονιστής Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος ΠΣ Δημοσθένης Αναγνωστάκης, ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, ο Διοικητής της Διοίκησης Π.Υ. Νομού Θεσσαλονίκης, ο Διοικητής της 2ης ΕΜΑΚ, οι Διοικητές των Π.Υ. Θεσσαλονίκης, καθώς και αξιωματικοί υπαξιωματικοί, πυροσβέστες, πολιτικοί υπάλληλοι και εθελοντές των Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο του Π.Σ. κεντρικός ομιλητής ήταν ο Επιπυραγός Βασίλειος Τασιόπουλος, Τμηματάρχης Μηχανολογικού και Ειδικού Εξοπλισμού της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών ΑΠΣ. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε: «[…] Το έπος του ΄40 αποτελεί έναν Πακτωλό διδαγμάτων, που σίγουρα μπορούν να διδάξουν τον σύγχρονο Έλληνα. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Η ιαχή «ΑΕΡΑ», που βροντοφώναζαν οι Έλληνες στρατιώτες πάνω στα βουνά της Ηπείρου, θα μπορούσε να σημαίνει και κάτι το διαφορετικό! Για κάποιους θα μπορούσε να σημαίνει τη στέρηση μιας ζωής μέσα στον πλούτο και τη χλιδή. Σίγουρα όμως για κάποιους άλλους σήμαινε ένα κομμάτι ψωμί, μια χήρα γυναίκα με δυο ή περισσότερα δυστυχισμένα μα ελεύθερα ορφανά. Ότι κι αν σήμαινε η ιαχή ΑΕΡΑ, όποιας διαφορετικής καταγωγής κι αν ήταν τούτοι οι αθάνατοι αγωνιστές, υπήρχε πάνω απ' όλα μέσα τους μια ακατάλυτη δύναμη, μια άσβεστη φλόγα, αυτή που σπρώχνει τον άνθρωπο να απεγκλωβιστεί από τα στενά όρια των προσωπικών του φιλοδοξιών, ν' απλώσει εγκάρδια το χέρι στον αδερφό του και αγκαλιασμένοι σφιχτά να πορευτούν στη λεωφόρο της αθανασίας και των ηρώων σ' αυτήν που αιώνες τώρα το έθνος μας, μέσα από κακουχίες, στερήσεις και πολλές φορές γιατί όχι και λάθη, απαρέγκλιτα βαδίζει, παραδίδοντας μαθήματα ηρωισμού και αυτοθυσίας ανθρωπιάς, δημοκρατίας και φιλελευθερίας, σε όλους τους λαούς της γης.[…]»

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Αντιστράτηγος ΠΣ Αθανάσιος Σερεντέλλος, ο Συντονιστής Υποστήριξης Επιτελείου ΑΠΣ Υποστράτηγος ΠΣ Στέφανος Σπανέας, ο Διευθυντής του 199- Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ., ο Διευθυντής του Κ.Ε.Π.Π., οι Διοικητές Διοικήσεων Π.Υ. Αθηνών, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής, οι Διευθυντές Διευθύνσεων ΑΠΣ, ο Διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, ο Διευθυντής της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Π.Σ., ο Διευθυντής της Δ.Α.Ε.Ε., οι Διοικητές Π.Υ. και Σταθμών Αττικής, καθώς επίσης μεγάλος αριθμός αξιωματικών, υπαξιωματικών, πυροσβεστών και πολιτικών υπαλλήλων των Υπηρεσιών της Αττικής.

Στην ημερήσια διαταγή ο Αρχηγος του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος, απευθυνόμενος σε όλο το πυροσβεστικό προσωπικό, τονίζει μεταξύ άλλων: «[…]Ως Έλληνες αλλά και ως πυροσβέστες, ας παραδειγματιστούμε από την ένδοξη γενιά του ’40, ας εμπνευστούμε από τα υψηλά ιδανικά των προγόνων μας, τον πατριωτισμό τους, το πνεύμα αυταπάρνησης, την αφοσίωσή τους στο καθήκον για να ανταποκριθούμε στις δύσκολες συνθήκες και απατήσεις που το επάγγελμα αλλά και η σύγχρονη εποχή μας προστάζει. Είναι ανάγκη, εθνικό χρέος, αλλά και ιερό καθήκον όλων μας να αναλογιστούμε τα πεπραγμένα των προγόνων μας και να παραδειγματιστούμε! Να μείνουμε ενωμένοι, να κρατήσουμε το κεφάλι ψηλά, να είμαστε περήφανοι για το Έθνος μας και την πίστη μας και να μεταδίδουμε στις νέες γενιές τη φλόγα του ΟΧΙ, τη φλόγα του ελληνισμού, ώστε να συνεχιστεί η λάμψη του στους αιώνες.

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλου η καθιερωμένη παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσία και του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Καπέλιου, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή μηχανοκίνητων τμημάτων με πυροσβεστικά οχήματα.

   
   
 

 

 

                                                          Μήνυμα του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα

 

                                                          Μήνυμα του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Καπέλιου

                                                         

                                                          Ομιλία Επιπυραγού Θωμά Σιμογιάννη

 

                                                          Ομιλία Επιπυραγού Βασίλειου Τασιόπουλου