Επιστροφή

30/12/2013 Μήνυμα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια για το νέο έτος προς το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος

Το 2013 υπήρξε μία σημαντική χρονιά για τη χώρα μας, τόσο σε γενικότερο επίπεδο όσο και στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.
 
Οι καθοριστικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν σε όλους τους σημαντικούς τομείς άρχισαν να αποδίδουν σημαντικούς καρπούς και όροι όπως το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφονται πλέον ως χειροπιαστό αποτέλεσμα.
 
Στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, χάρη στην τεράστια προσπάθεια των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2013 ήταν μία χρονιά με εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα, όπως η μεγάλη μείωση της εγκληματικότητας, σε σταθερή πλέον βάση. Συνεχίσθηκε επίσης η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Σήμερα, τίποτα δεν θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στο Κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων μέχρι το καλοκαίρι του 2012.
 
Εμπεδώθηκε ακόμη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το κλίμα ευνομίας. Το ζητούμενο των παλαιότερων ετών είναι πλέον αυτονόητο: ουδείς βρίσκεται υπεράνω του Νόμου. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να διακηρύσσει ότι επιβάλλει ο ίδιος τον Νόμο, είτε πρόκειται για συμμορίες με ιδεολογικό μανδύα είτε για τις ποικιλώνυμες εστίες ανομίας, οι οποίες είχαν το θράσσος στο παρελθόν να επικαλούνται το άσυλο των ιδεών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και να προκαλούν εικόνες χάους και καταστροφής στην πρωτεύουσα.
 
Η χρονιά που πέρασε βρήκε την Ελληνική Αστυνομία στην πρωτοπορία της της προστασίας της κοινωνικής ειρήνης και του δημοκρατικού πολιτεύματος, απέναντι στην πρόκληση που συνιστούσε για το Κράτος Δικαίου με τη δράση του το νεοναζιστικό μόρφωμα. Με όσα εσείς πετύχατε, οδηγώντας στη Δικαιοσύνη όσους εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες, καταρρίψατε στερεότυπα δεκαετιών και προσφέρατε πολύτιμη υπηρεσία στην Ελληνική Δημοκρατία.
 
Αλλά και στον τομέα της προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας, τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά τη διαχείριση της τελευταίας αντιπυρικής περιόδου ήταν εντυπωσιακά, με μείωση κατά 50% των στρεμμάτων που κάηκαν, παρότι ο αριθμός των πυρκαγιών που ξέσπασαν ήταν ο ίδιος με αυτόν του 2012. Οι γυναίκες και οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος εργάστηκαν αποτελεσματικά, με συνέπεια, αφοσίωση και προσήλωση, πετυχαίνοντας, σε πείσμα των δύσκολων συνθηκών και των λιγότερων μέσων που είχαν στη διάθεσή τους, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
 
Αυτή η προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος δεν ήταν μια προσπάθεια εύκολη, ανώδυνη ή αναίμακτη. Θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας τα ονόματα της Αρχιφύλακος Αδαμαντίας Σιάφλα, του Υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου, του Υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, καθώς και του Πυροσβέστη Ηλία Παπαθεοδώρου, που έχασαν τη ζωή τους τη χρονιά που πέρασε εν ώρα καθήκοντος.
 
Βεβαίως, η προσπάθεια όλων μας δεν σταματά εδώ, όπως δεν σταματούν και οι προκλήσεις. Ανάμεσά τους η διαρκής πρόκληση της τρομοκρατίας, της οποίας η δράση ουδέποτε σταμάτησε στη χώρα μας μετά το 1974, παρά τις αυξομειώσεις στη συχνότητα των επιθέσεων.
 
Το 2014 θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με την αναδιάρθρωσή τους, στο νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται στη Βουλή, ενώ σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν στη φύση και στο οργανόγραμμα του ίδιου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση θα καταφέρετε να ανταποκριθείτε με μεγάλη επιτυχία στο νέο τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών σας.
 
Για όλα αυτά που προανέφερα αλλά και για πολλά ακόμα, σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αυταπάρνηση που δείξατε κατά την εκτέλεση του καθήκοντός σας, κάτω υπό δυσχερέστατες συνθήκες σε αρκετές περιπτώσεις. Σας ευχαριστώ επίσης για την κατανόηση και την υπομονή που δείξατε για τις οικονομικές επιβαρύνσεις που έχετε υποστεί, οι οποίες δεν επηρέασαν στο παραμικρό το έργο σας. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα η πατρίδα θα σας το ανταποδώσει εμπράκτως.
 
Επιτρέψτε μου, τέλος, να σας μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τα όσα πολύ σημαντικά πετύχατε το 2013.
 
Εύχομαι το 2014 να φέρει υγεία, ευτυχία, δημιουργία και κάθε καλό για εσάς και τις οικογένειές σας. Με σκληρή δουλειά, με πίστη στις δυνατότητές μας και με αισιοδοξία, θα καταφέρουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις δυσκολίες που ταλάνισαν τη χώρα. Καλή Χρονιά!
 
Νίκος Δένδιας
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
 
 
 
 

Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας
Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233
Τηλ.:2132158680-2, Fax: 2106826726
http://www.fireservice.gr