Επιστροφή

16/05/2013, 12:00, ΔΤ 2810a "18 Μαΐου- Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων"

18 Μαΐου- Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων.

«Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή»

Με αυτό το μήνυμα γιορτάζεται φέτος σε όλη τη χώρα η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (Σάββατο 18 Μαΐου). Η παραπάνω εξίσωση επισημαίνει με ισχυρό συμβολισμό ότι ο συνδυασμός μνήμης και δημιουργικότητας αποτελεί στοιχείο ανανέωσης της κοινωνίας και σημαντικό παράγοντα κοινωνικής αλλαγής.

Η 18η Μαΐου ορίστηκε ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), το 1977 ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία και τα ίδια να αποτελέσουν φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.

Το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, έξι χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, προσπαθεί να υπηρετήσει με τον προσφορότερο τρόπο το σκοπό αυτό, με την επιπρόσθετη όμως δράση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε ζητήματα αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη φετινή «εκπαιδευτική περίοδο 2012-2013» σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός επισκέψεων παιδιών από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, που μέχρι σήμερα υπολογίστηκε σε 6.872, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα ξεπεράσει τις 7.500.

Στην αντίστοιχη περσινή εκπαιδευτική περίοδο 2011-2012 σημειώθηκαν 5.067 επισκέψεις.

Πέρα από τα παραπάνω συνεχίστηκε ο εμπλουτισμός των εκθεμάτων του Μουσείου, με σημαντικότερο την ένταξη σε αυτά, ενός πυροσβεστικού οχήματος κόνεως, μάρκας Magirus Deutz 130 Μ9 προμήθειας του 1979 και μια πυροσβεστικής μοτοσικλέτας Honda CB450 DX προμήθειας 1991.

Συνεχίστηκε η διαδικασία ψηφιοποίησης τεκμηρίων όλων των τύπων, τα οποία μέρος τους ταξινομημένο σε κατηγορίες αναρτάται στην ιστοσελίδα του Μουσείου (http://www.firemuseum.gr), στην επιλογή ARCHIVE-ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ. Η τελευταία ψηφιακή συλλογή που αναρτήθηκε έχει τον τίτλο KΕΙΜΕΝΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και περιέχει στην πρώτη της φάση 65 κείμενα που αποτυπώνουν την ιστορική πυροσβεστική διαδρομή σε όλους τους τομείς δράσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα κείμενα προέρχονται από τις περιοδικές εκδόσεις του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και βιβλία που βρίσκονται στην Πυροσβεστική Βιβλιοθήκη του Πυροσβεστικού Μουσείου.

Επίσης στις δράσεις του Μουσείου περιλαμβάνεται η έκδοση του πρώτου e-book με θέμα «Συνοπτική Ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος 1833-2013» του Αντιπυράρχου Γιάννη Σταμούλη, το οποίο θα αναρτηθεί στους ηλεκτρονικούς κόμβους του Π.Σ. και η κατασκευή ειδικών αναμνηστικών διπλωμάτων, τριών τύπων, που θα δίδονται στους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου, σχεδιασμένα από τον Πύραρχο Αθανάσιο Τζοΐτη

Τέλος το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 το Πυροσβεστικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 09:00 έως 14:00