Επιστροφή

27/08/2014, 14:30, ΔΤ 3019, Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κυρίου Βασίλη Κικίλια, ενεργοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα 25/08/2014 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από τη Γ.Γ.Π.Π. Το αίτημα της Ελλάδας αφορούσε τη συνδρομή με εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών τόσο στη Μεσσηνία όσο και στην Καλαμπάκα.

Η Γαλλία προσέφερε μια Ευρωπαϊκή Μονάδα Πολιτικής Προστασίας με δυο (2) αεροσκάφη Canadair CL-415 καθώς και το συντονιστικό/συνοδευτικό αεροσκάφος της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας το οποίο συνόδευσε τη Μονάδα στην Ελλάδα. Η Γαλλική Μονάδα αποτελούμενη από 16 άτομα (πληρώματα και τεχνικούς) προσγειώθηκε αργά το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και από σήμερα εντάχθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Τη Μονάδα συνοδεύουν στις επιχειρήσεις Αξιωματικοί του Π.Σ. και της Π.Α. από τις αντίστοιχες Ελληνικές Ευρωπαϊκές Μονάδες Πολιτικής Προστασίας.

Η συνεργασία μεταξύ της Γ.Γ.Π.Π. και της ομόλογης Γαλλικής Εθνικής Αρχής είναι μακροχρόνια και η Γαλλία έχει συνδράμει την Ελλάδα και στο παρελθόν με εναέρια μέσα και πεζοπόρα τμήματα ενώ οι δύο Εθνικές Αρχές μέσω του ειδικού πρωτοκόλλου του 2008 έχουν ενεργοποιήσει για τις δασικές πυρκαγιές "ανοικτή" απευθείας γραμμή μεταξύ Αθήνας και Παρισιού.

Παράλληλα και στo πλαίσιο του σχεδιασμού που αναπτύσσουν κάθε καλοκαίρι τα Κράτη-Μέλη της μεσογειακής ζώνης τα οποία αποτελούν μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μετά από συντονισμένες ενέργειες μεταξύ Αθήνας-Ζάγκρεμπ και του Κέντρου Επιχειρήσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, μια αντίστοιχη Μονάδα της Κροατίας τέθηκε σε μέγιστη ετοιμότητα στο Ζάγκρεμπ για τις επόμενες ημέρες καθώς εκτιμάται ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία υπάρχει υψηλός κίνδυνος δασικών πυρκαγιών ενώ μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στην Πορτογαλία.

Η Γ.Γ.Π.Π. ενεργοποίησε επιπρόσθετα δύο ειδικά προγράμματα τόσο για την μεγάλη πυρκαγιά στην Καλαμπάκα όσο και για εκείνη της Μεσσηνίας. Το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του οποίου μια σειρά εξειδικευμένων δορυφορικών χαρτών έχουν ήδη αποσταλεί στην Ελλάδα καθώς και το πρόγραμμα EU EVITA για την εκτίμηση των ζωνών εκκένωσης.

Το πρόγραμμα EU EVITA είχε ενεργοποιηθεί πρόσφατα μετά από αίτημα της Επιτροπής για τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία. Η Ελλάδα συνέδραμε τότε την Σουηδική Πολιτική Προστασία η οποία είχε υποβάλει αίτημα για βοήθεια με την συνεχή παροχή εξειδικευμένων χαρτών μέσω του EU EVITA καθώς και εμπειρογνώμων.

Η Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Π.Π. κα Κ Georgieva στην προσωπική της ιστοσελίδα στο facebook ευχαρίστησε τη Γαλλία για την συνδρομή της στην Ελλάδα.

Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας
Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233
Τηλ.:2132158680-2, Fax: 2106826726
http://www.fireservice.gr