Επιστροφή

5-7 Μαΐου, «Athens Summit 2008»

 
 
 
Διεθνές Συνέδριο με τον τίτλο «Athens Summit 2008» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, από 5 έως 7 Μαΐου, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.
Το «Athens Summit 2008» διοργανώθηκε από την Μ.Κ.Ο. International Association for Energy Security and Climate Change και είχε ως αντικείμενο την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Ασφάλεια.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, εισήγηση πραγματοποίησε και ο κ. Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας με θέμα «Οργάνωση Δασοπυροσβεστικού Μηχανισμού» τη Δευτέρα 5 Μαΐου.
Ο κ. Αρχηγός του Π.Σ. συμμετείχε στη συνεδρία που αφορούσε την «Προστασία των Δασών και την Κλιματική Αλλαγή» στην οποία συμμετείχαν ο κ. Tom Harbour, Διευθυντής του U.S.D.A. Forest Service, ο κ. Μιλτιάδης Σταθερόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Μαργαρίτα Αριανούτσου – Φαραγγιτάκη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Γεράσιμος Αράπης, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Νίκος Γλύκας, Οικονομολόγος–Περιβαλλοντολόγος.
Κατά την ομιλία του ο κ. Αρχηγός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής των δασικών πυρκαγιών επιβάλλει καταρχήν την εξέταση των δεδομένων και των παραμέτρων που επηρεάζουν τη διαχρονική εξέλιξη του φαινομένου στη χώρα και κατ΄ επέκταση, την αναμενόμενη εξέλιξη του φαινομένου για τα επόμενα χρόνια. Τα δεδομένα και οι παράμετροι αυτοί αφορούν τόσο πυροσβεστικά δεδομένα, όπως η εξέλιξη του μηχανισμού, όσο και κοινωνικές και οικονομικές διεργασίες που επηρεάζουν το δασικό χώρο της πατρίδος μας.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και βασικά δόγματα που ισχύουν γενικά στην οργάνωση των κατασταλτικών μηχανισμών δασοπυρόσβεσης, οργανώνεται και ο ανάλογος μηχανισμός στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός βασίζεται στις γενικές αρχές της αποτροπής, του γρήγορου εντοπισμού, της άμεσης κινητοποίησης για τον περιορισμό του συμβάντος στην αρχική φάση εξέλιξης, στην κινητοποίηση ικανού αριθμού δυνάμεων για την αντιμετώπισή του εάν λάβει μεγάλη έκταση και τέλος, στη φύλαξη.
Για την επίτευξη των ανωτέρω, οργανώνονται αντίστοιχα μηχανισμός επιτήρησης περιοχών, λαμβάνονται μέτρα αστυνόμευσης, γίνεται διασπορά των επίγειων και εναέριων διατιθέμενων δυνάμεων, οργανώνεται σύστημα άμεσης μεταφοράς πυροσβεστικών δυνάμεων και τέλος, παραμένουν δυνάμεις στο χώρο της πυρκαγιάς και μετά την κατάσβεση, με παράλληλη διενέργεια του έργου εξακρίβωσης των αιτιών. Είναι δεδομένο ότι η συνολική προσπάθεια αφορά όχι μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά το σύνολο των διαθέσιμων πόρων της χώρας.
Τέλος κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αρχηγός τόνισε ότι είναι σημαντικό να επισημανθεί η διεθνής διάσταση του φαινομένου και οι αντικειμενικές δυνατότητες του μηχανισμού σε σχέση με την έκταση του φαινομένου.