Επιστροφή

ΔΤ 1051, 06/09/2004, 22:30, Συμβάντα

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σήμερα ανά την επικράτεια, είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση μεγάλου αριθμού δασικών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα από τις 06:00 το πρωί σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώθηκαν 103 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι εννέα στη Ζάκυνθο. Όλες οι πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, εκτός από αυτές που εκδηλώθηκαν:

1. στις 11:20, στην περιοχή Παλαιοχούνι του Δήμου Βαλτετσίου, στο Νομό Αρκαδίας, σε δασική και χορτολιβαδική έκταση. Στην αντιμετώπισή της λαμβάνουν μέρος 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα συνολικής δύναμης 56 ατόμων, ενώ από αέρος επιχείρησαν οχτώ αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

2. στις 12:20, στην περιοχή Λαγοπόδο του Δήμου Αρτεμισίου, στη Ζάκυνθο, σε δασική έκταση. Στη κατάσβεσή της συμμετέχουν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας έκαναν ρίψεις τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

3. στις 19:55, στην περιοχή Παρθενώνα Μαρμαρά στη Χαλκιδική, σε δασική έκταση. Στην επιχείρηση κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων.

Στα παραπάνω συμβάντα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται προοδευτικά από όμορες υπηρεσίες, ανάλογα με τη πορεία των πυρκαγιών.

Οι κυριότερες πυρκαγιές που έχουν ήδη τεθεί υπό έλεγχο, εκδηλώθηκαν:

1. στις 09:00, στην περιοχή Άγιοι Πάντες στο Γαλαξίδι του Νομού Φωκίδας, σε δασική έκταση. Για την αντιμετώπισή της επενέβησαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα και πεζοπόρο τμήμα συνολικής δύναμης 20 ατόμων, ενώ από αέρος επιχείρησαν δύο αεροσκάφη. Η πυρκαγιά, τέθηκε υπό έλεγχο στις 14:15.

2. στις 11:40, σε αγροτοδασική έκταση στους Δελφούς, σε χορτολιβαδική έκταση. Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 14:00.

3. στις 12:20, στην περιοχή Καστανούλα του Δήμου Παναιτωλικού, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, σε δάσος. Για την αντιμετώπισή της επενέβησαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησε ένα αεροσκάφος. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 18:00.

4. στις 12:40, στην περιοχή Παντάνασσα στην Φιλιππιάδα, στο Νομό Άρτας, σε δασική και χορτολιβαδική έκταση. Για την αντιμετώπισή της επενέβησαν 34 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα συνολικής δύναμης 30 ατόμων, ενώ από αέρος επιχείρησαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 16:10.

5. στις 13:15, στην περιοχή Δ/Δ Κουβαρά του Δήμου Φυτειών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, σε δασική έκταση. Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 17:30.

6. στις 15:25, στην περιοχή Σίβηρι Χαλκιδικής, σε δασική και χορτολιβαδική έκταση. Για την αντιμετώπισή της επενέβησαν 27 πυροσβέστες με εννιά οχήματα και πεζοπόρο τμήμα συνολικής δύναμης 24 ατόμων, ενώ από αέρος επιχείρησαν δύο αεροσκάφη. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 20:00.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 16:01 σήμερα στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας σε ξηρά χόρτα. Αμέσως κινητοποιήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 60 πυροσβέστες και 20 οχήματα. Από την πυρκαγιά, που τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο κάηκαν πέντε στρέμματα ξηρά χόρτα.

Για τα αίτια όλων των πυρκαγιών διενεργείται προανάκριση.

Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας στο λεκανοπέδιο, το 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. δέχτηκε, επίσης, 41 κλήσεις για κοπές δέντρων, πτώσεις πινακίδων και άλλων αντικειμένων, περιπτώσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Διαρροή υγραερίου, σημειώθηκε στις 14:45, σε βυτιοφόρο κατά τη διάρκεια φόρτωσης- εκφόρτωσης, στα διυλιστήρια "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ", στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα, από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο. Το φορτίο μεταγγίστηκε από τεχνικούς της Εταιρείας σε άλλο βυτιοφόρο. Στο συμβάν έλαβαν μέρος 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα