Επιστροφή

ΔΤ 1103, 23/11/2004, 14:30, Ανακοίνωση

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αντιπυρικής περιόδου 2004
και προωθούμενων θεσμικών αλλαγών στο Π.Σ.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, σε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σήμερα, παρουσίασε τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου 2004 καθώς και τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές στον Κανονισμό ιεραρχίας, προαγωγών, αποστρατείας και τα νέα διακριτικά των Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Σμέτης.
Ο κ. Γ. Βουλγαράκης αναφερόμενος στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2004, τη θεώρησε ιδιαίτερα επιτυχημένη και όπως σημείωσε εκπληρεί τους στόχους της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, υπογραμμίζοντας ότι η μικρή αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων οφείλεται κυρίως, στις κατά διαστήματα, δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες, έναντι των δύο προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα, τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκαν 9.866 πυρκαγιές με 125.966 συνολικά καμένα στρέμματα, έναντι 9.117 πυρκαγιών με 82.846 καμένα στρέμματα της περσινής περιόδου. Στα επιμέρους στατιστικά στοιχεία, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι ο αριθμός των πυρκαγιών σε σκουπιδότοπους, εξακολουθεί να παραμένει υψηλός και χρειάζεται να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον περιορισμό τους.
Στη συνέχεια, ο κ. Βουλγαράκης ανακοίνωσε αλλαγές στον Κανονισμό ιεραρχίας, προαγωγών και αποστρατείας των Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Από τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις είναι, η άρση του απορρήτου στις εκθέσεις ικανότητας των υπαλλήλων, η προσθήκη νέας ειδικότητας των Διοικητικών Αξιωματικών, η αλλαγή της σύνθεσης των συμβουλίων κρίσεων κ.α.
Επίσης, ο κ. Υπουργός παρουσίασε τα νέα διακριτικά των Αξιωματικών και Πυρονόμων του Π.Σ αντικατάσταση, που κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα σύγχυσης και μη εμφανούς διάκρισης, σε σχέση με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Με την αλλαγή αυτή επιτυγχάνεται επιπλέον, ομοιομορφία με τα διακριτικά των Αξιωματικών των περισσότερων ευρωπαϊκών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
Τέλος ο κ. Υπουργός με την ολοκλήρωση της παρουσίασης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ανακοινώνοντας την πρόσληψη 300 πυροσβεστών έως το τέλος της χρονιάς