Επιστροφή

ΔΤ 1742a, 04/07/2007, 15:45, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Σήμερα, μετά από μια 8ήμερη μάχη με τις πυρκαγιές, που δόθηκε σε όλη την επικράτεια της χώρας και ενώ η πυρκαγιά στην Πάρνηθα έχει δοθεί υπό έλεγχο, από χθες 3 Ιουλίου και Ω/18:55, όπως και το σύνολο των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν ανά την επικράτεια, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Σε αυτό το 8ήμερο, το κρίσιμο διάστημα ήταν από την Τρίτη 26 Ιουνίου μέχρι και την Πέμπτη 28 Ιουνίου, όπου σε όλη τη χώρα εκδηλώθηκαν 317 πυρκαγιές.
Αναλυτικότερα, την Τρίτη 26 Ιουνίου, εκδηλώθηκαν 96 πυρκαγιές, την Τετάρτη 27 Ιουνίου, 114 πυρκαγιές, ενώ την Πέμπτη 28 Ιουνίου, 107 πυρκαγιές, από τις οποίες το 90% ελέγχθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα.
Αποτέλεσμα αυτού του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και της εκδήλωσής τους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ήταν να έχουμε αναγκαστική διασπορά και κατακερματισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, εναέριων και επίγειων, γεγονός που δυσχέρανε ιδιαίτερα το έργο της κατάσβεσης.
Επιπρόσθετη δυσκολία δημιούργησε το γεγονός ότι οι ενάρξεις του 80% των πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια του τριημέρου, σημειώθηκαν από τις 3.00 έως τις 6.00 περίπου το απόγευμα.
Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, πριν από το κρίσιμο αυτό 8ήμερο, είχε προηγηθεί μία εβδομάδα με υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία, στοιχεία τα οποία είχαν μετατρέψει το φυσικό περιβάλλον της χώρας σε βραδυφλεγή βόμβα.
Ειδικότερα, για την Τρίτη 26 Ιουνίου, υπήρχε πρόβλεψη για πολύ υψηλή θερμοκρασία, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτές των προηγουμένων ημερών (τελικά, αυτή ανήλθε στους 46,4 βαθμούς Κελσίου, υπό σκιά, δηλαδή ξεπέρασε και τις θερμοκρασίες της Ερυθράς Θάλασσας). Παρά τις αντίξοες συνθήκες, από το σύνολο των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν την Τρίτη, ελέγχθηκαν όλες την ίδια μέρα, εκτός από την πυρκαγιά που είχε σημειωθεί στο Καραούλι Αττικής.
Την Τετάρτη 27 Ιουνίου, το 80% των πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν, ελέγχθηκαν άμεσα, ενώ για τις πυρκαγιές στη Μαμουσιά Αχαΐας (Δήμος Διακοπτού), στην Οινόη Ηλείας (Κλεισούρα), στην Αγιά - Μελιβοία Λάρισας (Δήμητρα), στην Κορώνη Αργολίδας (Λυγουριό), στον Πόρο, στην Ξυλοκέριζα Κορίνθου, στον Κορινό Πιερίας, στον Αυλώνα Βοιωτίας, στο Μάτι Αττικής, στον Ροεινό και στη Μονή Καρακαλά Αργολίδας και στην Ελούντα στην Κρήτη, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η διασπορά και ο κατακερματισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας (στις 19.40), εκδηλώθηκε και εντοπίστηκε από τις δυνάμεις που επιχειρούσαν στο Καραούλι, η πυρκαγιά νότια της Στεφάνης, στα Δερβενοχώρια. Αμέσως, έσπευσαν δυνάμεις που επιχειρούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Καραούλι, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων περίπου από τις εστίες της πυρκαγιάς, καθώς και το όχημα που υπήρχε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δερβενοχωρίων.
Η έναρξη της πυρκαγιάς έγινε σε τρεις διαφορετικές εστίες, σε απόσταση 150 μέτρων, περίπου, μεταξύ τους, στον ορεινό όγκο νότια της Στεφάνης. Πρώτα, έφτασε το όχημα που βρισκόταν στο Κλιμάκιο των Δερβενοχωρίων, ένα όχημα με 500 λίτρα νερό, το οποίο και έλεγξε την πρώτη εστία, ενώ οι άλλες δύο εστίες είχαν πάρει έκταση. Ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή σε ελικόπτερο που επιχειρούσε στο Καραούλι και βρισκόταν στο στάδιο ανεφοδιασμού καυσίμων στο Α/Δ Τατοΐου, να επιχειρήσει στις νέες εστίες, στα Δερβενοχώρια, όπως και σε δύο διαθέσιμα, εκείνη τη στιγμή, αεροσκάφη.
Τα εναέρια μέσα επιχείρησαν μόνο μία ρίψη, λόγω του επερχόμενου σκότους και αυτή όχι με αποτελεσματικότητα, λόγω της ύπαρξης πυλώνων υπερυψηλής τάσης.
Το βάρος της κατάσβεσης έπεσε στις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες συνεχώς αυξάνονταν.
Το δύσβατο του ορεινού όγκου όπου εξελισσόταν η πυρκαγιά και η έλλειψη δρόμων σε αυτόν, ανάγκασαν τις δυνάμεις να επιχειρούν στην περίμετρο της πυρκαγιάς, με βασική προτεραιότητα τη Στεφάνη. Γεγονός που επιτεύχθηκε, με αποτέλεσμα να μην καεί κανένα σπίτι στη Στεφάνη.
Τα ξημερώματα της 28/6, στην πυρκαγιά, η οποία εξελισσόταν σε δύσβατα σημεία, επενέβησαν τα εναέρια μέσα.
Το μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθύνθηκε νότια - νοτιοανατολικά της Στεφάνης, με βορειοδυτικό άνεμο, σε δύσβατη για πυροσβεστικά οχήματα περιοχή.
Το μεσημέρι, η διεύθυνση και η ένταση του ανέμου άλλαξε και έγινε καθαρά δυτικός (θερμός αέρας), έντασης 6 - 7 μποφόρ, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα προς τον κύριο όγκο της Πάρνηθας, με κατεύθυνση το Μον Παρνές.
Άμεσα, έγινε αναδιάταξη και ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων προς το Μον Παρνές, από το μοναδικό δρόμο προς το μέτωπο της πυρκαγιάς, που ήταν αυτός του Τελεφερίκ.
Σημειώνεται, ότι όταν το μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθυνόταν προς τον κύριο όγκο της Πάρνηθας, τα εναέρια μέσα ήταν αδύνατο να το προσβάλλουν, λόγω του πυκνού και μεγάλου σε έκταση σύννεφου καπνού, με αποτέλεσμα να ενεργούν πλευρικά και στην «ουρά» της πυρκαγιάς.
Όλη τη νύχτα, δόθηκε μάχη, από τις επίγειες δυνάμεις, τις οποίες συντόνιζε ο Αρχηγός του Π.Σ., για να οριοθετηθεί η περίμετρος της πυρκαγιάς, πράγμα που έγινε εφικτό και με τη βοήθεια των εναέριων μέσων, το πρωινό της Παρασκευής 29/6.
Δηλαδή, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο σε όλη την περίμετρο, παρέμεναν μόνο κάποιες εστίες σε δύσβατα σημεία, όπου ήταν αδύνατη η επέμβαση με πυροσβεστικά οχήματα και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και με πεζοπόρα τμήματα.
Η κατάσταση παρέμενε η ίδια μέχρι και χθες, που η πυρκαγιά δόθηκε υπό μερικό έλεγχο, με μειούμενο τον αριθμό των επικίνδυνων μικρών εστιών.
Για τυχόν αναζωπυρώσεις, σε αυτά τα λιγοστά σημεία, στον τόπο της πυρκαγιάς παραμένουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
Σχετικά με την πυρκαγιά στην Πάρνηθα και τις άλλες 300 περίπου πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν το τριήμερο από 26 ως 28 Ιουνίου, σας γνωρίζουμε ότι:
Δύο ώρες πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα και προβλέποντας την εξέλιξη των πυρκαγιών, ειδικά του Πηλίου, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν σε όλη τη χώρα, πρόβλεψη η οποία δυστυχώς επαληθεύτηκε, υποβάλλαμε αίτημα για συνδρομή με εναέρια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και ανταποκρίθηκε, αποστέλλοντας συνολικά 7 αεροσκάφη, 4 εκ των οποίων αφίχθησαν στη χώρα μας, την άλλη μέρα το πρωί.
Επίσης, από το πρωί της 28ης Ιουνίου, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος είχε τεθεί σε γενική επιφυλακή.
Ζητήθηκε η συνδρομή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για διάθεση υδροφόρων οχημάτων, της ΕΛ.ΑΣ. για περιπολίες συμβατικών και μη οχημάτων, καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων για συγκρότηση και αποστολή πεζοπόρων τμημάτων.
Σχετικά με το σχεδιασμό για την πυροπροστασία της Πάρνηθας, σας γνωρίζουμε ότι:
Σε καθημερινή βάση, περιπολούν, περιφερειακά και εντός του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, 15 περιπολικά και εποπτεύουν την περιοχή 5 πυροφυλάκια, όπως προβλέπεται από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος ισχύει από το 2000, επικαιροποιείται δε κάθε έτος, χωρίς, όμως, να μειωθεί ο αριθμός των περιπολικών που εκπέμπονται στην περιοχή, παρά τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στο Σώμα, τα τελευταία χρόνια.
Την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, σύμφωνα με το χάρτη επικινδυνότητας που εκδίδεται καθημερινά από τη Γ.Γ.Π.Π., η περιοχή της Αττικής, όπως και άλλες περιοχές της χώρας, παρουσίαζαν υψηλό δείκτη επικινδυνότητας και όπως προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση, εκπέμφθηκαν επιπλέον περιπολικά οχήματα.
Έτσι, στην περιοχή της Πάρνηθας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τα ήδη υπάρχοντα περιπολικά ενισχύθηκαν κατά 8 και συνολικά, περιπολούσαν 23 οχήματα.
Το Πυροσβεστικό Σώμα ευχαριστεί το σύνολο των θεσμικά εμπλεκόμενων φορέων στη δασοπυρόσβεση, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα στο σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί και συγκεκριμένα: τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, τη Δασική Υπηρεσία και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης τους εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, τις εθελοντικές οργανώσεις, τους μεμονωμένους εθελοντές και τους προσκόπους.