Επιστροφή

ΔΤ 1807, 31/10/2007, 14:45, Συμβάντα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, με επιτυχία στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών,  Άσκηση Ετοιμότητας Περιορισμένης Κλίμακας, «Ατύχημα Αεροσκάφους στον Αερολιμένα», με την ενεργή συμμετοχή  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η άσκηση αυτή  εντάσσεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών,  ο οποίος διοργανώνει σε ετήσια βάση ασκήσεις αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με στόχο τη διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ασφαλείας,  ετοιμότητας, εκπαίδευσης  και συντονισμού του δυναμικού του Αεροδρομίου και των εμπλεκόμενων φορέων, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Στην συγκεκριμένη άσκηση ετοιμότητας συμμετείχαν εκτός των προαναφερόμενων, οι φορείς:

 Ολυμπιακές Αερογραμμές
 Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα
 Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας / Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας
 Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας/ Αεροπορική Αρχή (ΔΑΑ)
 Ελληνική Αστυνομία Αερολιμένα

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι, περίπου στις 10:00 τοπική ώρα, το αεροσκάφος Β- 734 που εκτελούσε πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών ματαιώνει την απογείωση του λόγω τεχνικού προβλήματος, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να προκληθεί ατύχημα και να εκδηλωθεί πυρκαγιά.
Σύμφωνα με το σενάριο, 60 άτομα βρίσκονται στο αεροπλάνο εκ των οποίων 4 είναι μέλη πληρώματος και 56 επιβάτες. Το αεροσκάφος ακινητοποιείται στον τροχόδρομο D και ο κυβερνήτης ανακοινώνει εκκένωση έκτακτης ανάγκης.  Οι πόρτες εξυπηρέτησης ανοίγουν και οι επιβάτες εγκαταλείπουν το αεροσκάφος.
Τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αερολιμένα προσεγγίζουν και περικυκλώνουν το αεροσκάφος ξεκινώντας την επιχείρηση πυρόσβεσης και διάσωσης.

Κατά την εκκένωση του αεροσκάφους, ο κυβερνήτης, ένας συνοδός και 15 επιβάτες εγκλωβίζονται στο αεροσκάφος. 4 άτομα τραυματίζονται βαριά και 13 άτομα ελαφρά.  Το αεροπλάνο καταστρέφεται μερικώς από την πυρκαγιά.

Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων μετά την προσέγγιση του φλεγόμενου αεροσκάφους, ήταν η διάσωση επιβατών και προσωπικού, σύμφωνα με το σενάριο, που βρίσκονταν στην άτρακτο, από την ομάδα διάσωσης και παράλληλη κατάσβεση της πυρκαγιάς, με τη χρήση αυλών οροφής και ανάπτυξη πυρ/κών εγκαταστάσεων.

Την άσκηση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρακολούθησε ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος  Ανδρέας Κόης, ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Φώτιος Παππάς, εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην άσκηση και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.