Επιστροφή

ΔΤ 1957, 19/06/2008, 16:30, Δραστηριότητες

Παρουσίαση του προγράμματος του Ιδρύματος Λάτση και της «Eurobank EFG» σχετικά με την ενίσχυση του Π.Σ. και τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση και η Eurobank EFG παρουσίασαν, σήμερα, το πρόγραμμα με τίτλο «Είναι Καθήκον μας», που αφορά την ενίσχυση  του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και την ανασυγκρότηση των περιοχών και τη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εθνικής εμβέλειας, το συνολικό κόστος του οποίου ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, τα 10 εκ των οποίων θα δοθούν για την ενίσχυση του Π.Σ.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μποδοσάκη, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου, παρέστησαν οι Υφυπουργοί Εσωτερικών κύριοι Παναγιώτης Χηνοφώτης και Αθανάσιος Νάκος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων/νος Κιλτίδης, οι κυρίες Εριέττα και Μαριάννα Λάτση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Eurobank EFG» κ. Νίκος Νανόπουλος, ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας, συγγενείς των θυμάτων κ.α.

Κατά την ομιλία της, η κ. Μαριάννα Λάτση παρουσίασε τα κύρια σημεία του προγράμματος «Είναι Καθήκον μας», που είναι, μεταξύ άλλων, η άμεση οικονομική ανακούφιση των πληγέντων με τη διαγραφή των οφειλών τους προς τη Eurobank, η καταβολή εκπαιδευτικών επιδομάτων, η χρηματοδότηση 155 πυρόπληκτων δήμων, η αναδάσωση των λόφων, καθώς και η αναβάθμιση των συστημάτων πυροπροστασίας του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ενίσχυση που παρέχεται από το Ίδρυμα Λάτση και τη Eurobank προς το Π.Σ., η οποία συνίσταται:

  • Σε 28 οχήματα ( πυροσβεστικά, ασθενοφόρα και μεταφοράς υλικού)
  • Σε 2.500 ασυρμάτους
  • Σε 3.000 ατομικά καταφύγια πυρκαγιάς και 3.000 πυροσβεστικές στολές
  • Σε δωρεά κατασβεστικού υλικού για τα αεροπλάνα και σε πυροσβεστικούς σωλήνες
  • Σε κατασκευή νέου κτιρίου για την εγκατάσταση του πυροσβεστικού κλιμακίου στα Κρέστενα Ηλείας
  • Σε ένα πρωτοπόρο λογισμικό σύστημα διαχείρισης κινδύνου πυρκαγιών που θα διευκολύνει στην ανά πάσα στιγμή παρακολούθηση της θέσης όλου του στόλου των 2.200 οχημάτων της Πυροσβεστικής με την ταυτόχρονη δυνατότητα μετάδοσης χαρτογραφικών και μετεωρολογικών δεδομένων.

Τέλος, ανακοίνωσε το Πρόγραμμα Αρωγής Πυροσβεστών, με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2007, που αποβλέπει στην ανακούφιση των οικογενειών των πυροσβεστών και των πιλότων, που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Δικαιούχοι αυτής της αρωγής είναι οι σύζυγοι των θυμάτων και τα ανήλικα τέκνα τους και μέχρι σήμερα έχουν κάνει χρήση 15 άτομα, εκ των οποίων τα 9 είναι ανήλικα, η δε αρωγή περιλαμβάνει ένα εφάπαξ επίδομα για τη σύζυγο του θανόντος και ένα ετήσιο επίδομα για τα ανήλικα τέκνα, το οποίο θα δίνεται για μία (1) 5ετία.

Σημειώνεται, ότι το δεσμευμένο ποσόν που έχει καταθέσει το Κοινωφελές Ίδρυμα και η Eurobank ανέρχεται σε € 2.000.000 και χρήση του ποσού αυτού γίνεται μόνον κατ’ εντολή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μετά την υποβολή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα δίνουν οι δικαιούχοι.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο με μήνυμα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα των δασικών πυρκαγιών, που αποτελεί μέρος της μεγάλης ενημερωτικής καμπάνιας, που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Λάτση και η Eurobank στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχουν στο έργο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Υπουργό Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση»  και την Τράπεζα  «Eurobank EFG» για τη γενναιόδωρη προσφορά τους, η οποία αποτελεί συνέχεια μιας μακράς και γόνιμης συνεργασίας τους με την Πολιτεία, και ιδίως με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό, είναι ευπρόσδεκτες οι κάθε είδους δράσεις, οι οποίες δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης. Τελειώνοντας, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Ιδρύματος και της Eurobank ότι οι δωρεές τους θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος. 

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος αφού σημείωσε ότι οι δωρεές της οικογένειας Λάτση, είναι στο σύνολό τους από τις μεγαλύτερες που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα, στάθηκε ιδιαίτερα στο Πρόγραμμα Αρωγής Πυροσβεστών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η οικογένεια Λάτση δεν ξέχασε και τους ήρωές μας. Τους πυροσβέστες και τους πιλότους μας, που δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης, πέφτοντας στο βωμό του καθήκοντος για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκαν, για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς την οικογένεια Λάτση και τον Υπουργό Εσωτερικών, η σύζυγος του συμβασιούχου πυροσβέστη Νικήτα Κορομηλά, η σύζυγος του πιλότου Δημήτρη Στοϊλίδη και η σύζυγος του πολυεγκαυματία συμβασιούχου πυροσβέστη Μανώλη Μανωλιτσάκη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή, εκ μέρους του Πυροσβεστικού Σώματος, του Αστέρα Αξίας και Τιμής στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση και τη Eurobank. Πρόκειται για την πλέον σημαντική διάκριση για το Πυροσβεστικό Σώμα, η οποία απονέμεται σε Έλληνες πολίτες για διακεκριμένες υπηρεσίες προς αυτό.

Την απονομή έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος,

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου

Ομιλία Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου Αθανάσιου Κοντοκώστα

Ομιλία κ. Μαριάννας Λάτση