Επιστροφή

ΔΤ 1962a, 25/06/2008, 19:15, Ανακοίνωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στα Γλυκά Νερά, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η Υπηρεσία μας ειδοποιήθηκε στις 12:53 για εκδήλωση πυρκαγιάς, στα Γλυκά Νερά και συγκεκριμένα, στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Μητροπολίτου Αντωνίου, στους πρόποδες του Υμηττού
Την ίδια στιγμή, κινητοποιήθηκαν 7 οχήματα με κατεύθυνση προς το σημείο εκδήλωσης. Το πρώτο όχημα έφθασε στον τόπο του συμβάντος στις 12:58 και τα υπόλοιπα μέσα στα επόμενα 5 λεπτά.
Επίσης, στο 10λεπτο κλήθηκαν να μεταβούν στην πυρκαγιά 16 οχήματα και στα πρώτα 30 λεπτά, 30 συνολικά οχήματα.
Επιπλέον, κινητοποιήθηκαν δυνάμεις με πυροσβεστικά οχήματα από τις Περιφερειακές Διοικήσεις Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.
Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 37 οχήματα με 80 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα 78 ατόμων, ενώ 32 άτομα αναμένονται από τη Θεσσαλονίκη με C -130.
Παράλληλα, κινητοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα, με έδρα την Αττική και συγκεκριμένα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π, τα οποία προοδευτικά αυξήθηκαν σε 13 και 4, αντίστοιχα, εκ των οποίων το ένα είναι το Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η πρώτη ρίψη πραγματοποιήθηκε από Ε/Π, σε λιγότερο από 30 λεπτά, δηλαδή στις 13:23, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ενεπλάκησαν και έκαναν ρίψεις τα 2 Α/Φ που απογειώθηκαν από την Ελευσίνα.
Διευκρινίζεται ότι ο χρόνος για την απογείωση ενός Α/Φ σε πλήρη ετοιμότητα είναι 20 λεπτά.
Για πρώτη φορά, κατά παρέκκλιση της πάγιας τακτικής, για λόγους οικονομίας χρόνου, τα Α/Φ μετέβησαν στον τόπο της πυρκαγιάς έμφορτα, δηλαδή έχοντας κάνει υδροληψία πριν προβούν στον απαραίτητο έλεγχο της περιοχής για τις συνθήκες πτήσης.
Τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος συνδράμουν, από την αρχή, 30 υδροφόρες των Ο.Τ.Α., εθελοντικές οργανώσεις, 100 στρατιώτες, καθώς και δύο προωθητικά μηχανήματα του Στρατού Ξηράς, ενώ 45 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. και μία διμοιρία Μέτρων Τάξης εξασφάλισαν ανοιχτούς δρόμους για την κίνηση πυροσβεστικών οχημάτων και υδροφόρων.
Παρά την άμεση κινητοποίηση, η πυρκαγιά εξελίχθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις τεράστιες ποσότητες καύσιμης ύλης.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, εκδηλώθηκαν 3 ακόμη πυρκαγιές, στον Άγιο Στέφανο, τη Νέα Μάκρη και τη Σταμάτα, ενώ άλλες 2 κλήσεις για πυρκαγιές, στο Αττικό Άλσος και την Αίγινα, αποδείχθηκαν ως ψευδείς.
Από τις πιο δύσκολες αποδείχθηκε η πυρκαγιά στη Σταμάτα, ωστόσο για όλες χρειάστηκε να κινητοποιηθούν πέρα από τις επίγειες δυνάμεις και 2 Ε/Π.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να δεχτούμε περισσότερες από 250 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες.
Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αττικής συνεχίζουν να βρίσκονται σε γενική επιφυλακή.