Επιστροφή

ΔΤ 1979, 18/07/2008, 14:00, Ανακοίνωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα ημερήσιας απογευματινής εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται στις πυρκαγιές των Τεμπών, της Σκύρου και της περιοχής Δερβενοχωρίων και για την αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών, σας γνωρίζουμε ότι:

 α). Για την πυρκαγιά στην περιοχή των Τεμπών, για την οποία στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι προκλήθηκε από αναζωπύρωση άλλης μικρότερης έκτασης πυρκαγιάς και κινδύνευσαν οι κάτοικοι δύο χωριών:

Από την πυρκαγιά των Τεμπών που εκδηλώθηκε στις 16/07/2008 και Ω/ 15:00 και από την οποία κάηκαν συνολικά 1100 περίπου στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, ουδέποτε κινδύνευσαν κάτοικοι των οικισμών που ήταν κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί στην ίδια περιοχή στις 15/07/2008 και Ω/ 09:46, η οποία και κατασβέστηκε πλήρως στις Ω/ 11:30 της ίδιας μέρας (επομένως δεν έγινε εσφαλμένη θεώρηση για την καταστολή της), αφού έκαψε δύο στρέμματα περίπου θαμνώδους έκτασης, ενώ για άλλες τέσσερις ώρες περίπου  (μέχρι τις 15:20) παρέμεινε όχημα της Υπηρεσίας μας για επαγρύπνηση. Το περιπολικό της περιοχής για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, βρίσκονταν σε ικανή απόσταση για τον έλεγχο της περιοχής.

Οι καμένες εκτάσεις των δύο αυτών πυρκαγιών έχουν απόσταση μεταξύ τους περί τα 200 μέτρα και δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους.

 β). Σχετικά με την πυρκαγιά στη νήσο Σκύρο, για την οποία το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρει ότι εξακολουθεί να κατακαίει το δάσος και ότι κατά την επιχείρηση κατάσβεσης δεν χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη CL-215:

Η πυρκαγιά στη Σκύρο που εκδηλώθηκε στις 12/07/2008 και Ω/ 09:15, βρίσκεται σε μερικό έλεγχο από το βράδυ της ίδιας μέρας και χωρίς κανένα ενεργό μέτωπο. Οι ισχυρές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή παρέμειναν και παραμένουν στο χώρο της πυρκαγιάς για φύλαξη – επαγρύπνηση, επειδή το δάσος της περιοχής είναι πυκνό, δύσβατο και δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση. Τα αεροσκάφη CL -215 συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς και δεν παρεμποδίστηκαν από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

Συνολικά την πρώτη ημέρα επιχείρησαν 5 CL-215, 8 CL-415 και 3 ελικόπτερα, ενώ τις επόμενες ημέρες συμμετείχε ανάλογος αριθμός εναέριων μέσων συμπεριλαμβανομένων και των CL- 215.

γ). Για την πυρκαγιά στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι εξακολουθεί να καίει δασική έκταση:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια στις 15/07/2008 και Ω/ 10:42, οριοθετήθηκε  το απόγευμα της ίδιας μέρας, ενώ οι ισχυρές δυνάμεις που υπήρχαν στην περιοχή παρέμειναν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της. Τις επόμενες ημέρες δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις που να αυξήσουν την καμένη έκταση.

Τέλος, όσον αφορά τη μέση ημερήσια σχετική υγρασία του αέρα, για το χρονικό διάστημα από 13/07/2008 έως 17/07/2008, σας γνωρίζουμε ότι στις περιοχές που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας μας, δεν ξεπέρασε το 40%, ενώ στη Δυτική Ελλάδα  δεν ξεπέρασε το 55% όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος συνεχίζουν να παραμένουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όλα τα σημεία που εκδηλώθηκαν και κατασβέσθηκαν πυρκαγιές, όπως επίσης και σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν νέων, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Υπενθυμίζουμε ότι για οποιαδήποτε ενημέρωση επί θεμάτων πυρκαγιών, είναι στη διάθεση του Τύπου και των ΜΜΕ, σε 24ωρη βάση, το Γραφείο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.