Επιστροφή

ΔΤ 1982b, 24/07/2008, 20:45, Ανακοίνωση

Συνδρομή με εναέρια μέσα από την  Ιταλία και τη Γαλλία στην πυρκαγιά της Ρόδου.

 

   Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «FIRE 5» και μετά από αίτημα της ΓΓΠΠ, στο Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφοριών (Monitoring and Information Centre - MIC), το οποίο υπάγεται στη Διοικητική Μονάδα Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλία και η Γαλλία συνδράμουν με εναέρια μέσα τη χώρα μας, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς  που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρόδο.

 Συγκεκριμένα, η κάθε χώρα αποστέλλει από δύο αεροσκάφη τύπου Canadair CL-415, τα οποία  πρόκειται να αφιχθούν στην Ελλάδα, τα μεν δύο ιταλικά στις 22.00 σήμερα, τα δε γαλλικά αύριο το μεσημέρι, στο Α/Δ Διαγόρας Ρόδου. Τα τέσσερα Α/Φ, θα καλύψουν επιχειρησιακές ανάγκες αεροπυρόσβεσης, μαζί με το μεγάλο  εθνικό εναέριο  στόλο πυρόσβεσης, που επιχειρεί στο νησί.

 Σημειώνεται ότι η  πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις  22-7-2008 και Ω/11.40, και ξεκίνησε από τη περιοχή του Αγίου Ισιδώρου σε πυκνή δασική έκταση. Οι καιρικές συνθήκες και κυρίως οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι σε συνδυασμό με τη μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης και το δύσβατο της περιοχής, δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Στην αντιμετώπισή της πυρκαγιάς συμμετέχουν: 34 οχήματα με 100 πυροσβέστες 160 πεζοπόρο τμήμα, 6 Α/Φ και 5 Ε/Π . Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν 20 υδροφόρες και 30 σκαπτικά μηχανήματα των ΟΤΑ, 100 στρατιώτες, καθώς και μεγάλη δύναμη της ΕΛ.ΑΣ., η οποία διασφαλίζει ανοιχτούς τους δρόμους για την απρόσκοπτη κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

 Επιπλέον, σήμερα στο νησί στις 11:25, εκδηλώθηκε άλλη μια πυρκαγιά σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγ. Ιωάννης του Δ.Δ. Σορωνής του Δήμου Καμείρου, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο στις 17:45. Στην κατάσβεση συμμετείχαν δύο οχήματα με 5 πυροσβέστες, δύο υδροφόρες, τέσσερα σκαπτικά μηχανήματα, καθώς και ένα Ε/Π.

 Στο νησί βρίσκεται ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Α. Κοντοκώστας, ο οποίος θα λάβει μέρος σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Μαργαρίτη Μουζά και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινου, του Νομάρχη Δωδεκανήσων και άλλων τοπικών παραγόντων.

  Υπενθυμίζεται δε, ότι στο κοινό πρόγραμμα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που συμμετείχε καταρχήν η Γαλλία,  η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, προστέθηκε και η χώρα μας από τις 17-02-2008 και από τότε αποκαλείται πρωτοβουλία «FIRE 5». Στόχος του προγράμματος, είναι η από κοινού εκπαίδευση  των εναέριων και χερσαίων δυνάμεων δασοπυρόσβεσης , καθώς και η αμοιβαία ενίσχυση των χωρών, σε περιπτώσεις μεγάλων δασικών πυρκαγιών.