Επιστροφή

ΔΤ 1988, 10/08/2008, 16:00, Ανακοίνωση

Σύλληψη ατόμων για εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια.

Από την 1η Ιανουαρίου 2008 και μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου για εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια 92 συνολικά άτομα.
Πρόκειται για 68 συνολικά υποθέσεις, από τις οποίες οι 18 αφορούσαν εμπρησμό από πρόθεση και οι 50 εμπρησμό από αμέλεια. Στο σύνολο των υποθέσεων, οι 28 περιπτώσεις αφορούσαν αγροτοδασικές εκτάσεις, οι 27 δασικές, οι 13 οικοπεδικούς χώρους και ξηρά χόρτα.
Μεταξύ των περιπτώσεων αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Σκόπελο, στην Οινόη, στη Βαρυμπόμπη, στη Φυλή και στη Ρόδο.
Επισημαίνεται, ότι στα παραπάνω στοιχεία δεν συγκαταλέγονται όλες οι άλλες σχηματισθείσες δικογραφίες που έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη με την τακτική διαδικασία για εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια σε αγροτοδασικές εκτάσεις.
Γενικά, όσον αφορά τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών σε δάση και δασικές εκτάσεις, από τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας της Υπηρεσίας μας, προκύπτει ότι οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινες αμέλειες, σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%. Το ποσοστό των πυρκαγιών που οφείλονται σε κακόβουλες ενέργειες κυμαίνεται μεταξύ 15 - 20%, ενώ οι πυρκαγιές που οφείλονται σε φυσικά αίτια, δεν υπερβαίνουν το 5%.