Επιστροφή

ΔΤ 2068, 28/04/2009, 14:30, Ανακοίνωση

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ "ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2009"

Ασκήσεις δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης σε πραγματικές συνθήκες, με την κωδική ονομασία "ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2009", πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στις έδρες των Περιφερειακών Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο.

Τα σενάρια των ασκήσεων περιλάμβαναν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης (άνω των 1.500 στρεμμάτων), σε κατάλληλη δασική περιοχή, μακριά από οικιστικές ζώνες. Στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των ασκήσεων εκτός από το Π.Σ., συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των Ένόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Αγροφυλακής, της Δασικής Υπηρεσίας, καθώς και της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η κάθε άσκηση αντιμετωπίστηκε ως πραγματικό συμβάν και ακολούθησε όλα τα επιχειρησιακά στάδια μιας τυπικής δασικής πυρκαγιάς, που διαχειρίζεται το Πυροσβεστικό Σώμα, ξεκινώντας από την αναγγελία της πυρκαγιάς, την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών οχημάτων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου ή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή ευθύνης των οποίων ανήκει η επιλεγείσα περιοχή, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, η κλιμάκωση της αποστολής των απαιτούμενων πυροσβεστικών οχημάτων από όμορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, η συνδρομή με πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρα οχήματα από τους Ο.Τ.Α. και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και όποια άλλη ενέργεια αποφασίστηκε από το Συντονιστή της πυρκαγιάς για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του συμβάντος.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στην περιοχή ευθύνης των οποίων εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ανέπτυξαν πλήρως τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, που ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (διασπορά περιπολικών οχημάτων, στελέχωση πυροφυλακίων). Εναέρια μέσα για την εικονική κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκαν μόνο από τις Περιφερειακές Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε από την Π.Δ.Π.Υ. Αττικής, στη θέση Ξηρόρεμα Ασπροπύργου, τα εναέρια μέσα που ενεπλάκησαν, έκαναν πραγματικές ρίψεις νερού, υλοποιώντας έτσι και το σενάριο της Άσκησης «Ίκαρος 2009», που αφορούσε τη συνεκπαίδευση προσωπικού του Π.Σ. και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τη διεξαγωγή της άσκησης στην Αττική παρακολούθησε ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας, ενώ στη Λάρισα ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης, στην Τρίπολη ο Γενικός Επιθεωρητής Π.Υ. Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Παναγιώτης Δημητρίου και στα Ιωάννινα ο Γενικός Επιθεωρητής Π.Υ. Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Δημήτριος Φαφούτης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ