Επιστροφή

ΔΤ 2107α, 22/08/2009, 14:00, Συμβάντα

Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης, σας γνωρίζουμε ότι η πυρκαγιά του Γραμματικού λόγω των ισχυρών ανέμων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 12 Α/Φ, 7 Ε/Π, 53 οχήματα με 160 πυροσβέστες, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 8 εθελοντικά οχήματα, 24 υδροφόρες Ο.Τ.Α. και 10 της Πολεμικής Αεροπορίας. Αναμένονται επίσης άλλα 25 οχήματα με το ανάλογο πλήρωμα, από Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Επαρχίας.

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

Επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με μεγάλη ταχύτητα, απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών. Όσοι φιλοξενούν άτομα τα οποία για διάφορους λόγους είναι ανήμπορα, παρακαλούνται να τα μετακινήσουν έγκαιρα σε ασφαλές μέρος.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών. Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε.

Το Πυροσβεστικό Σώμα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, για να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτής της καταστροφής. Σημειώνεται, ότι στην Αττική, επειδή τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν χώρα μεγάλες πυρκαγιές, όπως της Μαγούλας και του Καλάμου, συνεχίζουν να υπάρχουν δυνάμεις στα σημεία αυτά για την περιφρούρηση τους, καθώς το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων δεν έχει εξαλειφθεί.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι εκτός από τις πυρκαγιές του Γραμματικού και του Δήμου Ελατίων της Ζακύνθου, εκδηλώθηκαν πριν από δύο ώρες περίπου, άλλες δύο δύσκολες πυρκαγιές και συγκεκριμένα, στη θέση Πλατανιστός του Δήμου Καρύστου στην Εύβοια και στη θέση Ασπούς στη Νήσο Σκύρο, για τις οποίες έχουμε κινητοποιήσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωσή μας.