Επιστροφή

ΔΤ 2107β, 22/08/2009, 18:00, Συμβάντα

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Γραμματικό, σας γνωρίζουμε ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχώς αυξάνονται με μετακινήσεις μέσων και προσωπικού από όλη την Ελλάδα.

Σημειώνουμε, ότι την επιχείρηση κατάσβεσης ενισχύουν, οι Ένοπλες Δυνάμεις, με 20 πυροσβεστικά οχήματα, 10 υδροφόρες, 3 προωθητές γαιών, 4 ασθενοφόρα, καθώς και 12 Α/Φ CL-215 και 415, όπως σας έχουμε αναφέρει από την προηγούμενη ενημέρωσή μας. Το έργο μας συνδράμει επίσης η ΕΛ.ΑΣ με ισχυρές δυνάμεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και αποκλεισμό δρόμων στις περιπτώσεις που χρειάζεται, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με 28 υδροφόρες και πολλά σκαπτικά μηχανήματα, καθώς και πολλές εθελοντικές ομάδες.

Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι άνεμοι εξάπλωσαν την πυρκαγιά σε πολύ μεγάλη έκταση και περίμετρο. Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται νότια με κατεύθυνση τον ορεινό όγκο της Πεντέλης.

Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να περιορίσουμε την πυρκαγιά και να μειώσουμε τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής. Επαναλαμβάνουμε ότι η πυρκαγιά είναι ιδιαίτερα περίπλοκη δεδομένων των καιρικών συνθηκών, της μεγάλης ποσότητας καύσιμης ύλης, του ανάγλυφου του εδάφους και της ανάπτυξής της εντός κατοικημένων περιοχών.

Λόγω του υψηλού κινδύνου καλούμε τους κατοίκους των ευρύτερων περιοχών να είναι ψύχραιμοι, να μην καταβάλλονται από πανικό και να εμπιστεύονται τις υποδείξεις των υπευθύνων του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ. ακολουθώντας τις οδηγίες τους.

Σε κάθε περίπτωση να μην πλησιάζουν στα μέτωπα της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού τους ή τραυματισμού τους από τυχόν ρίψεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Σας γνωρίζουμε τέλος ότι από την προηγούμενή μας ενημέρωση, εκδηλώθηκαν επιπλέον οι εξής σημαντικές πυρκαγιές: α) στη θέση Λιβαδόστρα, του Δήμου Πλαταιών στη Βοιωτία, β) δεύτερη πυρκαγιά στη Νήσο Σκύρο, σε κοντινή απόσταση από την προηγούμενη, γ) στο Καλέντζι Κορινθίας, καθώς και δ) στην Αγία Μονή Ναυπλίου, όπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Συνολικά από τις 06:30 σήμερα το πρωί έχουν εκδηλωθεί 65 δασικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια.

Σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωσή μας.