Επιστροφή

ΔΤ 2219b, 22/04/2010, 13:30, Ανακοίνωση

ΑΣΚΗΣΗ «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2010»

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα. Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόριου Τασούλα, πραγματοποιήθηκε, στις 22 Απριλίου, από την Π.Δ.Π.Υ. Αττικής, άσκηση ετοιμότητας σε πραγματικές συνθήκες, με την κωδική ονομασία "ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2010", για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, στη θέση «Ντάρδιζα», πλησίον της Ιεράς Μονής Γεννήσεως Θεοτόκου, στην Πάρνηθα.

Παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν, την ίδια μέρα, στις έδρες όλων των Περιφερειακών Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των ασκήσεων, εκτός από το Π.Σ., συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας των Περιφερειών, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των Ένόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Αγροφυλακής, της Δασικής Υπηρεσίας, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντικές ομάδες.

Τα σενάρια των ασκήσεων περιλάμβαναν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης (άνω των 1.500 στρεμμάτων), σε κατάλληλη δασική περιοχή, μακριά από οικιστικές ζώνες.

Η διεξαγωγή τους ακολούθησε όλα τα επιχειρησιακά στάδια μιας τυπικής δασικής πυρκαγιάς, που διαχειρίζεται το Πυροσβεστικό Σώμα, ξεκινώντας από την αναγγελία της πυρκαγιάς, την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών οχημάτων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου ή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή ευθύνης των οποίων ανήκει η επιλεγείσα περιοχή, την κλιμάκωση της αποστολής των απαιτούμενων πυροσβεστικών οχημάτων από όμορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, τη συνδρομή με πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρα οχήματα από τους Ο.Τ.Α. και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και όποια άλλη ενέργεια αποφασίστηκε από το Συντονιστή της πυρκαγιάς, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του συμβάντος.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στην περιοχή ευθύνης των οποίων εξελίχθηκε η άσκηση, ανέπτυξαν πλήρως τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, που ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (διασπορά περιπολικών οχημάτων, στελέχωση πυροφυλακίων). Εναέρια μέσα για την εικονική κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκαν μόνο από τις Περιφερειακές Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Τη διεξαγωγή της άσκησης στην Αττική παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης, ο Διοικητής της Π.Δ.Π.Υ. Υποστράτηγος Παναγιώτης Βελής και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του Α.Π.Σ. Αρχιπύραρχος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ενώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος Απόστολος Γεροκώστας και ο Διοικητής της Π.Δ.Π.Υ. Υποστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος, στην Π.Δ.Π.Υ. Θεσσαλίας ο Γενικός Επιθεωρητής Π.Υ. Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κεσαπίδης, στην Π.Δ.Π.Υ. Στερεάς Ελλάδος ο Γενικός Επιθεωρητής Π.Υ. Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Γεώργιος Παπαγεωργίου, στην Π.Δ.Π.Υ. Πελοποννήσου ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Π.Σ. Υποστράτηγος Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και στην Π.Δ.Π.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας ο Διοικητής Υποστράτηγος Βασίλειος Τουλίκας.