Επιστροφή

ΔΤ 2239a, 04/06/2010, 16:30, Εκδηλώσεις

Τελετή Θεμελίωσης του νέου κτιρίου του 1ου Π.Σ. Θεσσαλονίκης

 

Παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρου Βούγια, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόριου Τασούλα και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στυλιανού Στεφανίδη, πραγματοποιήθηκε, στις 4 Ιουνίου, η τελετή θεμελίωσης του νέου κτιρίου, που θα στεγάσει τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Ολυμπιάδος.

Στην τελετή αγιασμού, στην οποία χοροστάτησε ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, παρέστησαν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Ασπασίδης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Καλλιθέας Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Σαραμάντος, ο Γενικός Επιθεωρητής Π.Υ. Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κεσαπίδης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κασαπάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης του Α.Π.Σ. Αρχιπύραρχος Ανάργυρος Γιαννακόπουλος, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Π.Δ.Π.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Νικόλαος Καφήρας, ο Διοικητής Π.Υ. Νομού Θεσσαλονίκης Αρχιπύραρχος Πασχάλης Μαυρομάτης, ο επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Π.Υ. Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Φαφούτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποστράτων Π.Σ. Θεσσαλονίκης Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Πετανίδης, Διοικητές και αντιπροσωπείες υπαλλήλων των Πυροσβεστικών Σταθμών Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των συμβασιούχων πυροσβεστών, καθώς και εθελοντικών οργανώσεων του Νομού Θεσσαλονίκης.

Επίσης, παρευρέθηκαν οι κύριοι Κων/νος Κουρτίδης, Στέργιος Γαντζούλας και Δημήτριος Κορύλλος, εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας της κοινοπραξίας για την εκτέλεση των έργων Σ.Δ.Ι.Τ., ο κ. Απόστολος Αλαμπορινός, υπεύθυνος έργου της κατασκευάστριας εταιρείας ΤΡΙΚΑΤ Α.Ε.Κ.Τ.Ε, καθώς και οι κύριοι Γεώργιος Γκριτζάκης, Στυλιανός Χατζηδάκης και Αντώνιος Αργιαννίδης, εκπρόσωποι της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι στην τελετή παρέστη και ο γηραιότερος εν ζωή πυροσβέστης στην Ελλάδα, ο 98χρονος Πύραρχος ε.α. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είναι από τους πρώτους πυροσβέστες που επάνδρωσαν τον 1ο Π.Σ. Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά την ίδρυσή του, το 1934.

Μετά τον αγιασμό, ο Αρχηγός του Π.Σ. απένειμε αναμνηστικά μετάλλια για τα 80 χρόνια του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, στο Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και στο Δήμαρχο Καλλιθέας κ. Δημήτριο Σαραμάντο, ο οποίος παραχώρησε έκταση 500 στρεμμάτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλλιθέας, για την ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Το θεμέλιο λίθο και την αναμνηστική πλάκα τοποθέτησε ο Υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή, που για πρώτη φορά ως Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και εκ μέρους του Υπουργού του κ. Χρυσοχοϊδη, θεμελιώνω στην πόλη μας ένα σταθμό, ιδιόκτητο πια, που θα κατασκευαστεί και θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Το Φεβρουάριο, ελπίζω να είμαστε όλοι εδώ για να εγκαινιάσουμε αυτό το σταθμό». Ο κ. Βούγιας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στην περιοχή της Νεοχωρούδας, στα περίχωρα. της Θεσσαλονίκης, «ένα ακόμη σημαντικό έργο που εντάσσεται στα προγράμματα Σύμπραξης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και θα δώσει μια ανάσα στη δύσκολη οικονομία της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης, επεσήμανε ότι η κατασκευή του νέου κτιρίου του 1ου Π.Σ. Θεσσαλονίκης, όπως και των έξι Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, που υλοποιούνται μέσω της πρώτης σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), «θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Π.Σ. σε περιοχές που παρουσιάζουν σοβαρές ιδιαιτερότητες, όπως έντονη σεισμική δραστηριότητα, καθώς και σε περιοχές που παρουσιάζουν σημαντικό αριθμό συμβάντων πυροσβεστικού ενδιαφέροντος».