Επιστροφή

ΔΤ 2408, 04/05/2011, 16:00, Ανακοινώσεις

 

Σύσκεψη με αντικείμενο την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή και παρουσία των Υφυπουργών Π.τ.Π. κ. Μανώλη Όθωνα, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών κ. Θάνου Μωραΐτη και Εσωτερικών κ. Γεώργιου Ντόλιου, σήμερα 4 Μαίου στο 199-Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ στο Χαλάνδρι.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η βελτιστοποίηση του επιπέδου συνεργασίας και συντονισμού των φορέων που συμμετέχουν στη δασοπυρόσβεση, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας ολόκληρου του μηχανισμού προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας μας.

Ο κ. Υπουργός κατά την ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε «Η αποστολή μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι πρώτα από όλα, η διαδικασία της πρόληψης. Δεύτερον, είναι η πλήρης ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων, προκειμένου να ενισχύσουμε τη συνείδηση του καθένα για να συμμετάσχει αποφασιστικά και στην πρόληψη και στην καταστολή. Τρίτον, είναι ο σχεδιασμός, η προετοιμασία, η διάταξη των δυνάμεών μας προκειμένου να έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων όπου και όταν εκδηλωθούν. Εμείς πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι.[…] Την πρωτοβουλία της οργάνωσης συνεργασίας για την πρόληψη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την έχει η Αυτοδιοίκηση. Αλλά, εάν παρ’ ελπίδα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα πυρκαγιάς ή πλημμύρας, την ευθύνη των επιχειρήσεων έχει η Διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος με την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.»

Ο κ. Υφυπουργός Π.τ.Π. στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «από τη σημερινή συνάντηση φιλοδοξούμε να προκύψουν συγκεκριμένες στοχευμένες επισημάνσεις όλων όσων συμμετέχουν, για όλα όσα επιβάλλεται να γίνουν, πριν μπούμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, η οποία τυπικά έχει ήδη ξεκινήσει».

Ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης κατά την ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στηρίζεται σε τέσσερεις άξονες. Στην πρόληψη, στην προκαταστολή, στην καταστολή και στην αποκατάσταση. Στο σημαντικότερο έργο της πρόληψης είναι να πετύχουμε, σήμερα ενεργούς πολίτες οι οποίοι θα έχουν αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση και θα συμμετέχουν στη διαφύλαξη της δασικής μας περιουσίας σε όλα τα στάδια, καθώς επίσης και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην πρόληψη να αναλάβουν τις δράσεις που τους αντιστοιχούν προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. [...] Στην καταστολή αποφασιστικό ρόλο έχει ο άμεσος εντοπισμός της πυρκαγιάς, η γρήγορη αναγγελία της καθώς και η κινητοποίηση τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων δυνάμεων προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί η κατάσβεσή της. Δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι η αρχική και μαζική προσβολή με επίγειες και εναέριες δυνάμεις προκειμένου να καταστείλει την πυρκαγιά εν τη γενέσει της. [...] Γι’ αυτό και η οργάνωση και η ετοιμότητα μας θα πρέπει να είναι συστηματική και διαρκής για να μπορέσουμε να επιφέρουμε το ποθητό αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι άλλο παρά να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες σε καμένες εκτάσεις και υλικοτεχνικές υποδομές χάριν της ποιότητας του περιβάλλοντος αλλά και της προάσπισης της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας».

Στη σύσκεψη, εκτός από την φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Αντιναύαρχος Κων/νος Σούλης, ο Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόριος Τασούλας, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης, ο Γ.Γ. Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθ. Χριστόπουλος, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτης Χατζημιχάλης, η Γ.Γ. Πολιτισμού κα Μελιδώνη, ο κ. Γεώργιος Φουντάς ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρού και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Αττικής, ο Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής Λιακόπουλος Ηλίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης Γιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Μανιάτης Κωνσταντίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνος, η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Δήμου Σταυρούλα, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κα Κισκήρα Χρυσάνθη, οι Δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου, Ικαρίας, Ρόδου, Πάρου, Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Μάνδρας, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων, καθώς και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων για τη δασοπυρόσβεση Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Τουρισμού, Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων & Αλιείας καθώς και εκπρόσωποι των Περιφερειών και των Δήμων της Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.