Επιστροφή

ΔΤ 2642a, 16/06/2012, 23:15, Συμβάντα

 

Σας ενημερώνουμε ότι συνολικά, τριάντα πέντε πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα από τις 06:00 έως τις 20:00 σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα, στο νομό Αττικής σημειώθηκαν οι εξής πυρκαγιές:

1. Στην ευρύτερη περιοχή Κερατέας: Δροσιά, Συντερίνα, Αγιασμός, Καταφύγι, Παλαιά Φώκαια, Λεγραινά, Θυμάρι.

Για την ανωτέρω πυρκαγιά συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί, οι: Κ.Λ. ετών 57, Π.Γ. ετών  57, Α.Γ. ετών 46 και Κ.Ι. ετών 37, καθώς εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες και συγκεκριμένα κοπή με τροχό και αύριο θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

2.  Στο Ντράφι Παλλήνης,

3. Στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα,

4. Στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου.

Συνολικά, στις παραπάνω περιοχές επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 85 πυροσβεστικά οχήματα, 30 οχήματα ΟΤΑ και 50 άτομα πεζοπόρο. 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιχειρούσαν από αέρος 12 Α/Φ και 2 Ε/Π.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τρεις είναι οι σημαντικότερες πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα:

1. Στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας, όπου επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο,  4 εθελοντές,  2 υδροφόρες ΟΤΑ. Από αέρος επιχείρησαν 2 Α/Φ.

2. Στη θέση Μεγάλη Σπηλιά, στο Δήμο Μονεμβασίας, όπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 8 άτομα πεζοπόρο, 1 υδροφόρο ΟΤΑ. Από αέρος επιχείρησαν συνολικά 4 Α/Φ.

3. Στη θέση Τρύβλακας Κύθνου, όπου την κατασβεστική επιχείρηση έχουν αναλάβει μία ομάδα 15 ιδιωτών με επικεφαλής έναν εποχικό πυροσβέστη και 1 υδροφόρα ΟΤΑ.

Επιπροσθέτως, στην πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή Κερατέας τραυματίστηκαν ελαφρώς τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Δύο ακόμη πυροσβέστες τραυματίστηκαν ο ένας στην επιχείρηση κατάσβεσης στο Ντράφι Παλλήνης και ο άλλος στην πυρκαγιά στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας.

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και ήδη ανταποκρίθηκε η Ιταλική Πολιτική Προστασία, η οποία θα αποστείλει, αύριο το πρωί, δύο CL-415.

Η κατάσταση στο νομό Αττικής παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραναν τις εναέριες πυροσβεστικές επιχειρήσεις και εξάπλωσαν την πυρκαγιά σε μεγάλη έκταση και περίμετρο. Προτεραιότητά μας παραμένει η προστασία της ζωής των κατοίκων και του αστικού ιστού των παραπάνω περιοχών.

Παρακαλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες αυτές που έχουμε ισχυρούς ανέμους και να αποφεύγουνε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες.