Επιστροφή

ΔΤ 311a, 04/01/2002, 22:00, Συμβάντα

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της νότιας και κεντρικής Ελλάδας, καθώς και ο νομός Αττικής.
Οι Υπηρεσίες καθώς και οι Σταθμοί Βάσης, που έχουν συσταθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα κατά μήκος του Εθνικού Οδικού Άξονα Καλαμάτας - Θεσσαλονίκης, δέχτηκαν εκατοντάδες κλήσεις για απεγκλωβισμό επιβατών και οχημάτων, που είχαν εγκλωβιστεί εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης. Ήδη, έχει τεθεί από το πρωί, στις περιοχές όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα, σε εφαρμογή το 3ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας. Πέραν, των εννέα σταθμών βάσης, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, περιπολούν κατά μήκος του εθνικού δικτύου 100 επιπλέον πυροσβεστικά οχήματα διαφόρων τύπων, ειδικά εξοπλισμένα.
Ωστόσο, παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλονται από την Υπηρεσία μας, εξακολουθούν λόγω της σφοδρότατης χιονόπτωσης να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, στον οδικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης προέκυψαν προβλήματα από το 90ο μέχρι το 98ο χιλιόμετρο, από νταλίκες που εγκλωβίστηκαν λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης με αποτέλεσμα να κλείσουν το δρόμο. Καταβάλλονται προσπάθειες να ανοιχθεί και πάλι ο δρόμος με προτεραιότητα το ρεύμα προς Αθήνα, από προωθητικά μηχανήματα μεγαλύτερης ιπποδύναμης, ενώ προς στιγμή τα αυτοκίνητα που κινούνται στο ρεύμα προς Λαμία, οδηγούνται σε αναστροφή προς Αθήνα στο 73ο και στο 91ο χιλιόμετρο. Στην περιοχή έχουν μεταβεί ο Γ.Γ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Δ. Ευσταθιάδης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Παναγιώτης Φούρλας, προκειμένου να διαχειριστούν από κοντά την έκτακτη αυτή κατάσταση.
Επίσης, κλειστός προς το παρόν παραμένει λόγω παγετού ο Εθνικός άξονας Αθηνών - Κορίνθου από το ύψος της Κινέττας μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας, λόγω παγετού που έχει σημειωθεί στο οδόστρωμα, κυρίως στο ύψος της Κακιάς Σκάλας. Τα αυτοκίνητα προωθούνται από την Τροχαία μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού.
Σημειώνεται επίσης, η συγκοινωνία έχει διακοπεί στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και από την πλατεία της Παλιάς Πεντέλης προς τον Αγ. Πέτρο και Νέα Μάκρη προς Άγιο Πέτρο, ενώ στα βόρεια προάστια η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες.
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται κυρίως σε τμήματα της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης καθώς και στις εθνικές οδούς Κορίνθου-Τρίπολης, Αθηνών-Πατρών, καθώς και στo μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση.
Με δυσκολία κινούνται τα οχήματα και σε άλλους νομούς, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, καθώς εκτός από το χιόνι υπάρχει και ισχυρός παγετός.
Η κακοκαιρία πλήττει ιδιαίτερα τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, όπου συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις με αποκορύφωμα την Εύβοια, το μοναδικό νομό ο οποίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πάνω από 80 χωριά έχουν αποκλειστεί, εκ των οποίων τα 30 βρίσκονται στο νομό Τρικάλων.
Λόγω των ισχυρών ανέμων που σημειώθηκαν το Συντονιστικό Κέντρο δέχτηκε επίσης, πάνω από 40 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως στην περιοχή των βορείων προαστίων.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και για το επόμενο 24ωρο, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι και οι χαμηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους φίλους οδηγούς λόγω του παγετού που ενδέχεται να σημειωθεί