Επιστροφή

ΔΤ 312, 05/01/2002, 08:00, Συμβάντα

Σε λευκό κλοιό συνεχίζει να βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της νότιας και κεντρικής Ελλάδας, καθώς και ο νομός Αττικής.
Οι Υπηρεσίες καθώς και οι Σταθμοί Βάσης, που έχουν συσταθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα κατά μήκος του Εθνικού Οδικού Άξονα Καλαμάτας - Θεσσαλονίκης, δέχτηκαν εκατοντάδες κλήσεις για απεγκλωβισμό επιβατών και οχημάτων, που είχαν εγκλωβιστεί εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης. Ήδη, έχει τεθεί από χθες το πρωί, στις περιοχές όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα, σε εφαρμογή το 3ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας. Πέραν, των εννέα σταθμών βάσης, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στους δρόμους, περιπολούν κατά μήκος του εθνικού δικτύου 100 επιπλέον πυροσβεστικά οχήματα διαφόρων τύπων, ειδικά εξοπλισμένα.
Ωστόσο, παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλονται από την Υπηρεσία μας, εξακολουθούν λόγω της σφοδρότατης χιονόπτωσης να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, στον οδικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης τα προβλήματα συνεχίζουν να παραμένουν εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης, που σημειώνεται. Το ρεύμα προς Λαμία εξακολουθεί να παραμένει κλειστό, στο 90οχιλιόμετρο, ωστόσο η ουρά των οχημάτων έχει περιοριστεί στο ένα χιλιόμετρο, κυρίως από διπλωμένες νταλίκες. Καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες να απελευθερωθεί και αυτό το κομμάτι, ώστε να δοθεί σύντομα στην κυκλοφορία. Νωρίτερα, είχε γίνει διάνοιξη σε τρία επιλεγμένα σημεία στη διαχωριστική μπάρα προστασίας και πολλά οχήματα, οδηγήθηκαν σε αναστροφή προς Αθήνα. Την όλη προσπάθεια στην περιοχή συντονίζει από χθες ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Παναγιώτης Φούρλας.
Στον Εθνικό άξονα Αθηνών - Κορίνθου τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι κάπως καλύτερα, αφού η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Σημειώνεται επίσης, η συγκοινωνία έχει διακοπεί στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και από την πλατεία της Παλιάς Πεντέλης προς τον Αγ. Πέτρο και Νέα Μάκρη προς Άγιο Πέτρο, ενώ στα βόρεια προάστια η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες.
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται κυρίως σε τμήματα της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης καθώς και στις εθνικές οδούς Κορίνθου-Τρίπολης, Αθηνών-Πατρών, καθώς και στo μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση.
Με δυσκολία κινούνται τα οχήματα και σε άλλους νομούς, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, καθώς εκτός από το χιόνι υπάρχει και ισχυρός παγετός.
Η κακοκαιρία πλήττει ιδιαίτερα τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, όπου συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις με αποκορύφωμα τους νομούς Εύβοιας και Αττικής, οι οποίοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πάνω από 133 χωριά έχουν αποκλειστεί, εκ των οποίων τα 45 είναι στην Εύβοια.
Στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο σημειώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας ισχυρότατες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν τα ποτάμια Γιόφυρος, Μάγειρος, Πλατανιάς και Πλατύς. Ο τελευταίος μάλιστα έγινε αιτία να πλημμυρίσουν οικίες και καταστήματα και η Π.Υ Ρεθύμνου να χρειαστεί να επέμβει σε δέκα κλήσεις για άντληση υδάτων.
Λόγω των ισχυρών ανέμων που σημειώθηκαν το Συντονιστικό Κέντρο δέχτηκε επίσης, πάνω από 40 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως στην περιοχή των βορείων προαστίων.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και για το επόμενο 24ωρο, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι και οι χαμηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους φίλους οδηγούς λόγω του παγετού που ενδέχεται να σημειωθεί.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 01:30 χθες σε μονοκατοικία στα Βασιλικά της Σαλαμίνας. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος, έσπευσαν τρία πυροσβεστικά οχήματα και πλήρωμα επτά πυροσβεστών, που κατάφεραν να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο στις 02:45. Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από την τοπική Υπηρεσία.

Πολύνεκρο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στις 21:50 χθες, στο 17ο χλμ της επαρχιακής οδού Κομοτηνής - Βέννας. Το ατύχημα συνέβη όταν δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα, με αριθμό κυκλοφορίας ΚΝΒ 4255 και ΚΟΒ 7222, συγκρούστηκαν μετωπικά με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οκτώ άτομα. Από το πρώτο όχημα έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα, ενώ από το δεύτερο, το οποίο από τη σφοδρότατη σύγκρουση τυλίχθηκε στις φλόγες, ανασύρθηκαν απανθρακωμένα άλλα πέντε άτομα, όλοι αγνώστων στοιχείων. Για την αντιμετώπιση του τραγικού αυτού συμβάντος έλαβαν μέρος τρία οχήματα με επτά Πυροσβέστες της Π.Υ. Κομοτηνής.