Επιστροφή

ΔΤ 313b, 06/01/2002, 19:00, Συμβάντα

Πρωτοφανή θεωρούνται τα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει από την Παρασκευή η κεντρική και νότια Ελλάδα με αποκορύφωμα τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας καθώς και ολόκληρη την Κρήτη.
Το Πυροσβεστικό Σώμα, πέρα από την παραδοσιακή του αποστολή, λόγω ακριβώς της εξαιρετικά έκρυθμης κατάστασης, προσφέρει τη βοήθειά του, στα πλαίσια του εφικτού, και σε άλλες περιπτώσεις, όπως διακομιδή σε νοσοκομεία ατόμων με προβλήματα υγείας (νεφροπαθών, καρδιακών, κ.λ.π.) και εγκύων, από περιοχές στις οποίες τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει επιτυχής διακομιδή σε 50 περιπτώσεις.
Το συντονιστικό κέντρο δέχτηκε από την Παρασκευή, περισσότερες από 500 κλήσεις για κοπή δέντρων, κυρίως στην περιοχή των βορείων προαστίων. Ο μεγάλος αριθμός οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους και στο χιόνι. Δέντρα έπεσαν ακόμη και σε καλώδια υψηλής τάσης, αυτοκίνητα κ.α. Πολλοί συμπολίτες μας καλούν σε βοήθεια για πράγματα που άλλες φορές θα ακούγονταν απίθανα, όπως για μεταφορά συγγενών τους και προσφιλών τους προσώπων, για αγορά φαρμάκων, για απεγκλωβισμό βοσκών, για εφοδιασμό με τρόφιμα τόσο ανθρώπων, όσο και ζώων, για απεγκλωβισμούς αυτοκινήτων, για εκχιονισμό εισόδων, για μεταφορά προσωπικού για αλλαγή βάρδιας κ.λ.π.

Ενδεικτικά συμβάντα που αντμετωπίστηκαν:
Η μεταφορά εννιάμηνου αγοριού από το Συκάμινο Ωρωπού στο νοσοκομείο παίδων Αγία Σοφία, στην Αθήνα με ερπυστριοφόρο όχημα και στη συνέχεια με Jeep 4Χ4 της Υπηρεσίας μας, η διακομιδή του 12 χρονου Γιαννακά Αντώνη από τη Νίκαια στο ίδιο νοσοκομείο, όπου επρόκειτο να εγχειριστεί, η μεταφορά υπαλλήλων της αεροπορίας και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για αλλαγή βάρδιας στην κορυφή της Πεντέλης και του Υμηττού κ.α.
Όλη η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος στις περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία βρίσκεται επί ποδός. Οι Υπηρεσίες έχουν τεθεί σε κατάσταση γενικής επιφυλακής, ενώ πάρα πολλοί συνάδελφοι επιχειρούν για τρίτο συνεχές 24ωρο.
Τέλος, να παρακαλέσουμε και από αυτό το βήμα τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, εκτός αν συντρέχει σοβαρός λόγος και να καλούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε βοήθεια εφόσον υπάρχει πραγματική ανάγκη, που δε μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε από τους ίδιους ούτε από άλλους φορείς.