Επιστροφή

ΔΤ 314, 07/01/2002, 10:45, Συμβάντα

Η κακοκαιρία ήδη μετακινήθηκε προς τα ανατολικά, ωστόσο τα προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν σε πολλές περιοχές της xώρας, με αποκορύφωμα τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας και Ρεθύμνου. 187 χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα. Το πρόβλημα στην Αττική εντοπίζεται κυρίως στις περιοχές των βορείων προαστίων, το Καπανδρίτι, τον Κάλαμο και τον Ωρωπό.
Το Πυροσβεστικό Σώμα, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται επί ποδός. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας τάξης κ. Χρυσοχοΐδη, ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Παναγιώτη Φούρλα, 200 πυροσβεστικά οχήματα πλήρως εξοπλισμένα από νωρίς το πρωί προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια για την ανακούφιση των συμπολιτών μας.
Προτεραιότητα στις κλήσεις έχει η μεταφορά εγκλωβισμένων ατόμων σε ασφαλή σημεία και η διακομιδή σε νοσοκομεία ατόμων με προβλήματα υγείας (νεφροπαθών, καρδιακών, κ.λ.π.) και εγκύων, από περιοχές στις οποίες τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν. Ήδη από το πρωί έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο από την Υπηρεσία μας περισσότεροι από 20 ασθενείς με προβλήματα νεφρών. Τιτάνιες προσπάθειες κατέβαλαν και στα Χανιά οι συνάδελφοι της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι κατάφεραν τελικά να προσεγγίσουν το νεφροπαθή στο χωριό Σκάφη Σελίνου και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο Χανίων.
Το Συντονιστικό Κέντρο δέχεται εκατοντάδες κλήσεις, με πλειοψηφία τις κοπές δέντρων που είτε έχουν πέσει είτε έχουν λυγίσει από το βάρος του χιονιού. Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα συνεργεία μας έχουν επέμβει σε 300 περιπτώσεις.
Η κυκλοφορία στους εθνικούς άξονες διεξάγεται πλέον κανονικά, χρειάζεται όμως προσοχή λόγω του παγετού που έχει σχηματιστεί.

Πέρα από τα προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία, το καθημερινό δελτίο έχει να καταγράψει και πάλι πυρκαγιές, εκ των οποίων η μία με θλιβερά αποτελέσματα. Τραγικό θάνατο βρήκε μέσα στο σπίτι του ο 75χρονος Θεόδωρος Σουλιώτης, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες, στην προσπάθειά του να αλλάξει τη φιάλη από σόμπα υγραερίου. Ο άτυχος άντρας ανασύρθηκε νεκρός, τα ξημερώματα του Σαββάτου, από το καμένο σπίτι του, στο χωριό Πάνω Σκάλα Κρήνης, στο νησί της Μυτιλήνης. Στον τόπο του συμβάντος έσπευσαν δύο πυροσβεστικά οχήματα με οκτώ άτομα, ενώ της υπόθεσης επιλαμβάνεται το αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα.

Παρανάλωμα του πυρός έγινε, το απόγευμα της Κυριακής, εργοστάσιο παραγωγής κεριών στη βιομηχανική περιοχή Ιωαννίνων, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ροδοτοπίου, του Δήμου Πασσαρώνος, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή τόσο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου όσο και των μηχανημάτων και των παραγόμενων υλικών που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Το εργοστάσιο, λόγω της μεταλλικής κατασκευής του και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν, κατέρρευσε ολοκληρωτικά. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος έσπευσαν 14 πυροσβεστικά οχήματα με 55 άτομα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων. Την προσπάθεια της Π.Υ, Ιωαννίνων ενίσχυσαν, με τέσσερα οχήματα, η όμορη Πυροσβεστική Υπηρεσία Κόνιτσας, καθώς και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Μηλιωτάδων, Βουτσαρά και Δελβινακίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά ανέρχονται σε 60 εκατ. δρχ. Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση.